Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Lees eens een goed boek: De Protodood In Zwarte Haren (Ruben Wijlacker)

Door: Bart M.

Ruben Wijlacker is zanger en gitarist in de Utrechtse black metal band Grey Aura. Daarnaast is hij ook schrijver en vorige maand kwam zijn debuutroman uit: De Protodood In Zwarte Haren. Het vertelt het verhaal van de jonge kunstenaar Pedro die, nadat hij in aanraking komt met het idee van abstractie, aan een mentale reis begint waarin hij zichzelf langzaam maar zeker verliest. Ruben weet het gevoel dat sommige, wat nihilistischere doom bands proberen uit te dragen perfect onder woorden te brengen en weet met zijn boek diep de geest in te gaan en daar gevoelige snaren te raken.

band imageHet is al een groot aantal boeken geleden dat ik na het uitlezen er van achterbleef met het gevoel dat ik door een moker was geslagen en een moment van rust nodig had om alles te laten bezinken en bij te komen. Dit boek deed precies dat met mij. Nadat je je de hele rit door hebt lopen afvragen waar dit toch in vredesnaam in uit zal gaan monden is het einde even logisch als dat het definitief is.

Het verhaal speelt zich af in de twintiger jaren en volgt de jonge kunstenaar Pedro als hij vanuit zijn thuisdorp in Spanje, via Parijs naar Utrecht reist. Onderweg komt hij in aanraking met verschillende mensen die in meerdere of mindere mate iets te maken hebben met de kunstwereld en raakt hij bekend met abstractie, onder andere dankzij het schilderij Zwart Vierkant van Kazimir Malevitsj. Eenmaal in Utrecht, daarheen meegenomen aan de hand van Chauchat, een vrouw waarvoor hij diepe gevoelens koestert, komt hij terecht in een kunstenaarsgroepje dat op zoek is naar richting. Iets nieuws. Het zwarte vierkant dat ik eerder noemde ontwikkelt zich tot een ware blik in de afgrond als Pedro meer teruggetrokken raakt in zijn geest. Op hetzelfde moment neemt hij het voortouw in de groep en starten zij een nieuwe stroming die alles wat conventioneel is achter zich laat. Als collectief beginnen ze aan de voorbereidingen van een bijzonder indrukwekkende voorstelling.

Het boek heeft een prettige indeling en kent goed aaneengesloten, korte stukken. Je kunt het dus elk moment oppakken en snel een stukje lezen. Even een stukje lezen zal echter moeilijk zijn want het leest niet alleen lekker weg, het is ook telkens en nonstop interessant om door te gaan, gewoon om te weten hoe dingen verder gaan en zich ontvouwen. En poeh, het ontvouwt zich nogal rap en dramatisch en hoe verder je komt hoe onduidelijker het is waar de grens ligt tussen verbeelding en realiteit. Dat is slechts een symptoom van hetgeen Pedro doorheen gaat in zijn ontwikkeling richting het niks, richting het ultieme abstracte.

Voor mij als persoon heeft het verhaal een aantal angstaanjagend herkenbare stukken. Angstaanjagend en tegelijkertijd bijzonder bevrijdend omdat Ruben Wijlacker er in slaagt om moeilijk tastbare gevoelens en ideeën onder woorden te brengen en een heel mooi inzicht geeft in hoe iemand zichzelf, zonder hulp van buitenaf, de vernietiging in kan helpen. Hij schetst een donker maar helder beeld over onze veranderende visie en blik op de wereld en hoe vergankelijk alles is. Zelfs onze dromen als ze eenmaal bereikt zijn. Hoe als je het toelaat je van alles de normaliteit gaat inzien, de formule. Het is dan dat je je beseft hoe onzinnig daadwerkelijk alles is. Hoe negatief dat ook klinkt, het is op prachtige wijze vormgegeven en houdt zich bezig met dingen waar, neem ik aan, iedereen zich in kan vinden, ook al blijven we er vaak het liefst ver vanaf. Ruben beschrijft perfect de vaak onredelijke angsten waar wij mensen mee rondlopen.

Ik wil dat graag benadrukken met dit fantastische citaat:

Het feit dat met niet onder het bed durft te kijken bevestigt het vermoeden. De kier verandert langzaam in een opening, en met iedere seconde waarin er geen zintuigelijke uitsluiting van een aanwezige entiteit plaatsvindt, wordt de kier groter. Door het sluiten van de ogen en het wegkijken, verandert deze kier langzaam in een open deur, en als wij te laat zijn met kijken, vinden wij daar de werkelijke, fysieke manifestatie van al wat ons verontrust.

Wow.

Ruben Wijlacker is niet alleen de schrijver van dit boek, hij is ook lid van de band Grey Aura en zijn boek vormt de basis van een aantal van de huidige muzikale uitingen van de band, namelijk 1: Gelige, Traumatische Zielsverrukking en 2: De Bezwijkende Deugd. Op zondag 14 april zal deze band optreden tijdens Roadburn Festival. Er is tijdens het gehele festival uiteraard ook gelegenheid het boek aan te schaffen, en na het optreden van Grey Aura zal Ruben signeren.

Bestel dit boek hier!
Ruben Wijlacker Facebook
Grey Aura Home
Grey Aura Feacebook
Roadburn Festival

<< vorige volgende >>