Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Metal Gear: Aristides 060R + 070S

Door: Wouter

Aristides is op dit moment misschien wel de grootste gitaarbouwer van Nederland en zelfs de grootste van de wereld als het aankomt op niet-traditionele houten gitaren. In de voorbereiding op NAMM 2019 hebben ze twee nieuwe modellen uitgebracht, die net als alle Aristides gitaren in de Waarderpolder in Haarlem worden geproduceerd. Lords of Metal was uitgenodigd een kijkje te nemen in de nieuwe werkplaats, waar vanaf het mengen van het bronmateriaal tot de finish van de laatste fret de gitaren tot stand komen. Hoe krijg je drie muziekjournalisten stil? Door ze alles te vertellen wat ze willen weten, en nog veel meer.

band imageAristides

Aristides Instruments bouwt unieke gitaren van het materiaal Arium wat in samenwerking met TU Delft is ontwikkeld als optimaal resonerend materiaal. De gitaren worden gebouwd door het materiaal te injecteren in mallen waarin op specifieke locaties het kunststof versterkt wordt met koolstofvezel. De fretboards waren tot voor kort het enige houten onderdeel, maar deze zijn sinds enkele jaren ook van kunststof. Hiermee zijn de gitaren ontworpen om de trilling van de snaar optimaal te vertalen en is de gitaar nagenoeg vocht- en weersonafhankelijk geworden. Dit is vooral voor (wereld-) tourende gitaristen een verademing. De community met Aristides spelers groeit en wordt actief betrokken bij de ontwikkelingen van het merk.

Sinds september 2018 is Aristides gevestigd op een nieuwe, grotere productielocatie in de Waarderpolder in Haarlem. Op de nieuwe locatie worden op dit moment circa 40 gitaren per maand gebouwd, allemaal custom made, en de ambitie is om dit verder te laten groeien. Mede vanwege het grote enthousiasme vanuit Amerika kan het bedrijf blijven groeien en zullen er nieuwe modellen en configuraties van hun gitaren en bassen worden uitgebracht. De nieuwe locatie en de nieuwe gitaren zijn een mooie aangelegenheid om eens te kijken hoe het productieproces verloopt en welke ontwikkelingen er bij Aristides zijn.

Aristides 060R

De futuristisch ogende gitaren kenmerken zich door een high end afwerking, die echt fenomenaal is. Om deze afwerking te kunnen behalen wordt er vooral veel tijd ingestopt, onder begeleiding van lomp harde deathcore in de schuur / polijstruimte, door de medewerkers die worden opgeleid door het bedrijf zelf. Al dit werk in de finish maakt mede dat de gitaren niet direct voor een kleine beurs geschikt zijn. Om toch meer mensen te bereiken en aan de grote vraag te voldoen is een Raw Aristides ontwikkeld die wat vriendelijker geprijsd is dan de custom gitaren. Het doel is om iets gitaren vanuit voorraad te kunnen leveren, in tegenstelling tot de huidige levertijd van ongeveer zes tot zeven maanden.

De Raw gitaar (afgekort tot R) is opgebouwd uit hetzelfde materiaal, alleen nu met een kleur (op het moment van ons bezoek alleen nog antraciet, rood en oranje). Het materiaal is afgewerkt door het te schuren en te voorzien van een olie afwerking. Deze gitaren worden standaard voorzien van actieve Fluence elementen van Fishman en Hipshot brug en stemmechanieken. Door een push-pull op de volumepot kunnen de Fluence elementen volledig functioneel worden gebruikt. Op de transparante achterzijde zit een mini-USB poort om de actieve elementen op te laden. De Raw serie wordt uitgerold met de modellen 060, 070 en 080 voor respectievelijk zes, zeven en achtsnarige gitaren.

De speelbaarheid van deze gitaar is top, de hals is dun en snel. Ons testmodel was gestemd in C, voorzien van wat dikkere snaren (ik denk 0.14 - 0.58). In het begin ervaar je de hals wel als kunststof, dat is de raw finish, maar dat ben je naar een paar keer spelen gauw vergeten. De Fluence elementen zijn enorm veelzijdig. Ze zijn bijzonder geschikt voor brute metaltones, maar ook voor meer klassieke geluiden zijn deze elementen zeer goed bruikbaar. In tegenstelling tot veel andere actieve pickups heb je dynamiek in je toon, ook bij cleane sounds. Dus in dat opzicht hebben ze daar een goede keus mee gemaakt.

band imageAristides 070S

De Aristides 070S is een zevensnarige gitaar met fanned frets. Het multiscale principe biedt een passende mensuurlengte per snaar (met name lagere snaren klinken strakker met een langere mensuur), wat wordt gecompenseerd door de frets uit te waaieren over het fretboard. Dit concept zie je bij veel gitaarmerken terug waarbij de uitvoering van Aristides er wederom bovenuit steekt. De elementen van deze gitaar zijn custom gemaakte Aristides bareknuckles en de polen van de elementen netjes uitgelijnd. Ook de Hipshot bruggen worden custom voor Aristides gemaakt. Naast de 070 zijn ook de 060 en 080 in S verkrijgbaar.

De kleur van de door ons geteste gitaar is niet gewoon wit, deze heeft een parelmoer glans die extra luxe uitstraalt, in elke hoek is de kleur net iets anders. Het fretboard is stemmig donker met de 070 inlay op de twaalfde fret en een logo inlay op de eerste fret. Om toch je weg te vinden zijn er luminlays op de zijkant van het fretboard aangebracht.

De eerste paar riffs op deze gitaar is het even wennen aan de verlopende frets, maar de gouden tip is niet kijken, gewoon spelen. En hoe, deze gitaar leidt met zowel zijn looks als speelbaarheid tot een groot probleem, je wil niet meer stoppen. Dit zijn gitaren waar je schaamteloos verliefd op kan worden. Ook toonsgewijs brullen de bareknuckles je toe alsof er een engeltje in je oor fluistert. Gedefinieerd en krachtig.

Conclusie

Aristides brengt met de Raw serie een breder publiek in de gelegenheid om ook een Aristides te spelen op basis van een goede standaard setup. De gitaar zit bomvol vernuft en techniek, toch is het uiteindelijk gewoon een gitaar als een werkpaard die gebouwd is om (live) te spelen. De 070s is een multiscale gitaar van topkwaliteit. De custom opties en keuzes zijn ruim en je mag er iets meer geduld voor hebben dan bij een Raw, maar voor circa drie duizend euro heb je een topgitaar. Het enige kritische punt voor mij is dat de vorm van de gitaren je aan moet spreken, dit is uitgesproken en modern. Mede door de bouwmethode is dit niet zo maar aan te passen. Dus hij is misschien te modern voor de ervaren gitarist met een voorliefde voor traditionele gitaren en tegelijk niet puntig genoeg voor de exotische puntengitaar liefhebber. Als je echter ziet wat voor een spookverhalen rondgingen en de zweem van afkeuring op een plastic gitaar uit de begindagen naast de huidige situatie legt, dan is er heel wat gebeurd. De creatieve ambiance in het bedrijf is aanstekelijk en de community die ze om zichzelf heen hebben gebouwd is de droom van elke fabrikant. Het aantal custom configuraties wat ze aanbieden is eindeloos, inclusief de finish van de lak die je wilt. Zelfs als het spuuglelijk is willen ze het nog voor je maken. Aals je het heel aardig vraagt. Elke gitaar is van een kwaliteit om door een ringetje te halen. Als je Aristides speelt dan weet je 1 ding zeker, deze gitaren kloppen gewoon.

Aristides Home
Aristides Facebook

<< vorige volgende >>