Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Benediction - De Metal Mind re-releases

Door: Sicktus

Bij Benediction moet ik altijd gelijk denken aan twee dingen: een geniale oldschool death metal package live in de oude ATAK (Enschede) ergens begin jaren '00 waar Benediction samen met Bolt Thrower en Fleshcrawl de boel afbrak en de bril van Dave Ingram. Pardon? Ja. Als er namelijk één foto is die keihard "OLDSCHOOL!" in je bakkes schreeuwt, dan is het wel de bandfoto van Benediction in de klaphoes van 'The Grand Leveller' (1991). De hele foto ademt 'begin jaren negentig' en de bril van Dave maakt de foto nog meer oldschool, want het is een soort kruising tussen een jaren zeventig pilotenbril en een gigantisch fout ziekenfondsmontuur. Briljant.

band image


Afijn. Samen met grote broer Bolt Thrower en kleine broer Warlord UK is Benediction wat mij betreft altijd de belichaming geweest van de lompe, midtempo hakkende en groovende West-Midlands death metal scene. Napalm Death hoort natuurlijk ook bij die scene, maar zat muzikaal in een andere niche. De link Benediction-Napalm Death is er overigens wel, Barney deed de vocalen op 'Subsconscious Terror' (1990) en Benediction gitarist Frank Healy zat in 1987 (!!) een blauwe maandag in Napalm Death. In verhouding met grote broer Bolt Thrower heeft Benediction helaas eigenlijk altijd net iets meer in de schaduw gestaan. En dat is jammer, want zeker het oudere werk (laten we zeggen tot en met 'Grind Bastard' (1998), met Dave Ingram nog op vocalen) heb ik altijd erg sterk gevonden en draait hier in huize Sicktus nog regelmatig rondjes in de CD speler of op de pick-up. Dave Ingram is overigens tegenwoordig actief in Down Among The Dead Men, ook helemaal geen vervelend bandje.

band imageHoe dan ook, Metal Mind Productions verrast de liefhebber van deze band nu met een hele stroom aan re-releases, om precies te zijn alle zeven full-length platen die de mannen tussen 1990 en 2008 hebben uitgebracht, waarvan de eerste vier platen worden samengevoegd op twee dubbel CD's. De platen waren bij Nuclear Blast out of print en Metal Mind heeft de rechten voor een serie heruitgaven gekocht. Alle re-releases komen uit in een "gelimiteerde" oplage van 2000 stuks en zijn geperst op goudkleurige CD's. De artwork is gelijk aan de oorspronkelijke Nuclear Blast (al dan niet heruitgave) versies. De dubbelaars hebben zelfs nog de "Reloaded" Nuclear Blast logo's op de voorkant die de eerdere (dubbele) re-releases in 2008 ook al hadden...

band imageDe meeste van deze platen kenden sowieso al één of meerdere (goed verkrijgbare) re-releases op CD en/of LP. Uitzonderingen zijn 'Grind Bastard' (1998), die alleen een obscure Russische re-release en streng gelimiteerde Night Of The Vinyl Dead 2-LP versie kent, 'Organised Chaos' (2001) die alleen de NOTVD 2-LP versie kent en de meest recente plaat 'Killing Music' (2008), die nog nooit eerder opnieuw was uitgebracht. Dat laatste brengt me op het volgende: wat is het eigenlijk enorm lang geleden dat er een Benediction langspeler is uitgekomen... Hoogste tijd mannen!

band imageBonusmateriaal? Ja, is er ook. Hoewel... Is dat echt zo? Op de 'Subsconscious Terror / The Grand Leveller' dubbele re-release staat (net als op de meeste eerdere versies) de 'Dark Is The Season' EP (1992) en de studio tracks 'The Grotesque' en 'Ashen Epitaph' van de gelijknamige EP (1994). Op de 'Transcend The Rubicon / The Dreams You Dread' dubbelaar staan ook dezelfde bonustracks die al op eerdere versies stonden, afkomstig van de 'Wrong Side Of The Grave' single (1993) en wat live tracks. De bonustrack op 'Grind Bastard' stond ook al op de oorspronkelijke (1998) CD versie en is alleen een bonustrack ten opzichte van de LP versie. Op 'Organised Chaos' staan geen bonustracks en op 'Killing Music' alleen de bonustracks die ook op de oorspronkelijke digipack stonden. Dus, extra nummers of nieuw en niet eerder gereleased materiaal? Nee, nada, tenzij je begin jaren negentig de LP versies kocht van het oudere werk en daarna nooit meer iets anders van Benediction heb gekocht of beluisterd.

band imageAl met al dus een redelijke manier om je Benediction collectie aan te vullen indien je nog platen mist, maar niet veel meer dan dat, hoewel ik me daarbij ook echt serieus afvraag hoeveel mensen die interesse hebben in, laten we zeggen 'The Grand Leveller', die plaat nog niet in één of andere versie op de kop hebben kunnen tikken, de afgelopen 23 jaar... En voor wie alles al heeft (of alles heeft wat 'ie wil) voegt deze serie re-releases eigenlijk niets toe. Tenzij je een serious case of collectors OCD hebt, natuurlijk. En in dat geval mag je je best genaaid voelen.

<< vorige volgende >>