Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Klassiekers uit Het Nederlands Muziekarchief deel I: Bodine

Door: Koen B.

Fonos is opgezet door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het grootste audiovisuele archief van Nederland. De muziekcollectie van Beeld en Geluid herbergt meer dan 750.000 “dragers” (CD's, LP's, 78-toeren platen, singles en banden) inclusief 17.000 LP's van Nederlandse makelij! Uiteraard is ook het hardere genre vertegenwoordigd, een reden voor Lords Of Metal om een allantie met Fonos te smeden. Maandelijks zal een metal of punk klassieker die niet meer via de regiere handel te verkrijgen is, in deze rubriek worden uitgelicht. Dit keer staat 'Three Times Running' van Bodine in de spotlights.

Bodine ontstaat rond 1978 uit jamsessies van Gerard Haitsma en Rheno Xeros, later aangevuld met Jay Van Feggelen (zang) in de onofficiële hoofdstad van Nederland, Den Haag. Rond 1980 raakt de bekende radio DJ Alfred Lagarde (God hebbe zijn ziel) danig onder de indruk van de groep en versiert een platencontract bij het Rhinoceros / WEA label van Chiel Montagne (u weet wel, die snorremans van het TV programma “Op Volle Toeren”). De eerste elpee 'Bodine' (1981) weet met haar op bluesy leest geschroeide hardrock weinig potten te breken. Wanneer echter “Iron Anthony” Lucassen (gitaar) en Axel Joseph Langemeijer (zang) zich bij de groep vervoegen, worden de blues invloeden overboord geflikkerd, hetgeen voorzichtig te horen is op 'Bold As Brass' (1982), maar op zeker op 'Three Times Running' (1983). Deze plaat kan gerust als één van de briljanten van de Nederlandse heavy metal geschiedenis worden geoormerkt. De acht nummers kenmerken zich door een moddervette ritmische basis, uitgekiende riffs, goede opbouw, krachtige zang en een overdaad aan gitaarsolo's. Ook bezitten alle nummers de juiste “hooks” en tempowisselingen waardoor de nummers zich in de hersenpan van de luisteraar nestelen zonder er weer uit te gaan.

band image


'Shout' opent de plaat en is een commerciële uptempo meezinger die echter gered wordt door het uitstekende gitaarwerk. 'Battlefield' begint loodzwaar en ontpopt zich als prima heavy metal song door het uitstekende dubbele gitaarwerk van de tandem Xeros / Lucassen. De volgende track 'Black Star Rising' heeft een dreigend intro en prima zangwerk, hetgeen op het 'Below The Belt' achterwege wordt gelaten. Deze instrumentale track zit tjokvol scheurende gitaarsolo's die behoren tot het vetste werk dat Lucassen ooit op plaat zet! Kant B begint met 'The Force' dat ook al weer zo'n track is die aanzet tot headbangen en meelallen met Langemeijer. 'Hard Times' is wat mij de minst aanstekelijke track van deze plaat, maar wordt uit haar impasse getild door het navolgende 'Rampage' dat van hetzelfde niveau is van de A kant van deze plaat. Het afsluitende 'Free Kick' is wederom een instrumentale track, waarbij nu niet de gitaar tandem kan excelleren, maar drummer Gerard Haitsma kan laten zien hoeveel hij in zijn mars heeft. Nog niet genoemd is bassist Armand Van Der Hoff, maar het gerucht wil dat Lucassen de baspartijen op 'Three Times Running' inspeelt daar hij in de Here vaart.

Na 28 jaar zit er eigenlijk nog steeds geen sleet op deze prachtige plaat. In 1996 brengt het label Pseudonym Records 'Three Times Running' gecombineerd met 'Bold As Brass' uit op één CD, maar deze heb ik al jaren niet meer in platenzaken zien staan en aangezien Pseudonym over de kop is, zie ik het van een herpersing op CD niet snel komen. Gelukkig is er nog altijd Fonos, alwaar een kopie van de beste Haagse heavy metal plaat ooit op CD te bestellen is. De juiste link naar 'Three Times Running' is hier te vinden.

Na enkele uitstekende radio- en TV-optredens (live in “Countdown Café” en al playbackend in het programma “Je Ziet Maar” lijkt de ster van Bodine rijzende. Wanneer Lucassen echter besluit te verkassen richting het Brabantse land en zich vervoegt bij het dan nog onbetekenende Vengeance, pleurt Bodine als een kaartenhuis in elkaar. Van een reünie is kortstondig sprake wanneer drummer Haitsma en Oscar Holleman (ex-Vengeance) elkaars muzikale aspiraties verkennen, maar hier komt verder niks uit. Op 19 maart 2003 overlijdt “Mad Man” Axel Langemeijer geheel onverwacht, waarmee de droom van menig Bodine adept over een reunie in de meest succesvolle bezetting, als een zeepbel uit elkaar spat.

http://www.regularrocker.nl

<< vorige volgende >>