Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Atlases - Haar

Atlases - Haar

Label : Rain Without End Records | Archiveer onder post rock / post metal

Release type: Full-length CD

Patrick : Atlases is een Fins vijftal, afkomstig uit Pori, dat met `Haar` (een oud Engels woord voor mist) hun debuutalbum presenteert. De band omschrijft zichzelf als moderne post metal; op de acht tracks op het album wordt dit begrip ingekleurd als een combinatie van atmosferische black metal, melodieuze death, ambient, doom, en wat elektronische toevoegingen.

Direct vanaf opener `Neophyte` blijkt de enorme diversiteit van het album niet alleen te komen door de stortvloed aan verschillende stijlen maar ook de uitvoering herbergt veel afwisseling: zowel de muziek als de vocalen schieten meer dan eens plots een totaal andere kant op, zonder dat hierbij de samenhang ook maar een moment verloren gaat. Atmosferische momenten worden afgewisseld met rauwere gedeeltes, death grunts met zuivere vocalen (`Neophyte`, `Centralis`). Ook als de vocalen wegvallen en de band zich volledig op het instrumentale focust (`Halcyon`, `Seasons Aligned`), ontvouwt zich absolute kunststukjes. De band neemt je mee op een heuse droomvlucht (nee, niet die in de Efteling!) en voert je daarbij langs langgerekte, verlaten stranden, wispelturige, dreigende oceanen, tot aan de horizon reikende lavendelvelden en dichtbegroeide, onmetelijke bossen. Schoonheid, geruststelling en sereniteit gaan hand in hand met woede, treurnis en agressie. De rijke schakering en de cohesie maken `Haar` tot een intrigerend, sfeerrijk album dat keer op keer blijft boeien.

`Haar` is een kleurrijk amalgaam van verwachting en verontwaardiging; een debuut album waarmee het Finse Atlases zich ijzersterk presenteert. En dat komt van iemand die niet heel erg met dit sub genre uit de voeten kan. Of moet ik nu zeggen: kon? Mocht je zelf ook het muzikale avontuur aan willen gaan, dan kan dat op de Bandcamp pagina van de platenmaatschappij. Voor liefhebbers van post metal een absolute must. Voor mensen die op voorhand niet veel met het genre hebben, maar verwondering niet uit de weg gaan, zou dit wel eens een heel aangename verrassing kunnen zijn. Wat een pareltje.

<< vorige volgende >>