Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Hudic - Ne Ergo Dimittas

Hudic - Ne Ergo Dimittas

Label : Eigen beheer | Archiveer onder death metal / grindcore

Release type: Full-length CD

Koen S. : Hudic, een vrij nieuwe naam in het Belgische metal landschap, heeft een tijdje geleden z`n debuut EP `Ne Ergo Dimittas` in eigen beheer uitgebracht en afgaande op de commentaren in de wandelgangen, wou ik dat met m`n eigen oren horen. De leden van Hudic hebben allemaal wel ergens ervaring opgedaan in het spelen van extremere metal, met name in Behind Bars, Shattered Skull, Innervate of Warbeast Remains. Aan het hoesje van de digipak te zien gaan we hier de meer zwartgallige soort metal voorgeschoteld krijgen.

De zeemzoete intro met de invallende drums doet je wegdromen naar lang vervlogen tijden, meer bepaald naar de middeleeuwen of zelfs nog vroeger. `Loud Silence & Bright Darkness` gaat naadloos over in de Italiaans gesproken vers die voorafgaat aan het rustige begin van `Dante`. Wanneer de diepe growl invalt, merk je de ingehouden woede en dat blijft de rest van de song zo. `Dante` stampt zich een weg door een doomy setting richting de thrash riff die de finale inluidt. De woede blijft gekanaliseerd en ontspoort niet in dit openingsnummer. `Fall Of The Morningstar` begint veel sneller en laat een ander gelaat van Hudic zien. De agressie spat ervan af en er wordt sfeer geschept door middel van gefluisterde vocalen. `Ne Ergo Dimittas` is dan weer een samensmelting van de stijlen in de twee eerste nummers. Soms opzwepend, soms achterover leunend, maar altijd dreigend. Zanger K., die eerder een hele tijd gezongen heeft bij Warbeast Remains, laat horen dat hij over een prima strot beschikt. Diep en laag als het kan, giftig en scherp als het moet. De Amon Amarth-achtige song `Collapsing Whispers` kan me minder bekoren, maar bands weten natuurlijk ook dat er een grotere afzetmarkt voor hapklare en melodieuze death metal is dan voor meer obscure en minder voor de hand liggende blackened death metal. Tijdens de vier nummers wordt wel duidelijk dat het technische niveau meer dan in orde is en dat de band potentieel heeft naar de toekomst toe, maar ik zou me toch concentreren op de meer duistere en sfeervolle speelstijl. Dat de band nog op zoek is naar een echt eigen geluid en/of stijl is duidelijk, maar daar is je debuut EP nu eenmaal een goede gelegenheid voor.

Fien Engels verzorgde het artwork en de foto`s van deze digipak en het resultaat ziet er zeer professioneel uit. `Ne Ergo Dimittas` is een zeer degelijke start, waarvan alleen het laatste nummer tegenvalt, en ik ben dan ook zeer benieuwd naar hun langspeeldebuut. Hudic is nu volle bak aan het werken aan die eerste langspeler en wie ze live wil bewonderen kan dat op het einde van de zomer op Frietrock in Retie, vlakbij de Nederlandse grens. Later op het jaar spelen zij ook nog in Mol (be) en Gouda (nl)

<< vorige volgende >>