Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Vortex Of End - Ardens Fvror

Vortex Of End - Ardens Fvror

Label : Osmose | Archiveer onder black metal

Release type: Full-length CD

Koen S. : De intro doet vermoeden dat het hier om de zoveelste `rituele` band gaat, maar dat gevoel is snel over: vanaf seconde vijftien gaat de gas erop en vanaf dan zal je de momenten moeten uitzoeken om naar adem te happen. De nieuwe van Vortex Of End, genaamd `Ardens Fvror` is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Een jaar na getekend te hebben bij Osmose Productions brengen deze Fransen een vervolg op het uitstekende `Fvlgvr Lvx Terror` uit 2015.

Knallende death/black wordt met verwoestende snelheden en overweldigende agressie los gelaten op al wie wil. Deze compromisloze bruutzakkerij doet binnen de Franse landsgrenzen denken aan een mix van Arkhon Infaustus, ten tijde van `Orthodoxyn`, en Svart Crown, maar genoemde bands neigen iets meer naar de zwartgekleurde doodskant, terwijl Vortex Of End meer de doodse kant van het black metal spectrum opzoekt. De dubbele vocalen zorgen voor een barbaarse sfeer en hier en daar meen ik ook een Watain-achtig sfeertje op te merken. `Voraciovs Egregore` is ontegensprekelijk het beste nummer. De pakkende groove maakt dat deze song zou kunnen dienen als aanmoedigingslied voor een of ander doodseskadron. Vanaf halverwege het nummer wordt het echt helemaal zot, met de kenmerkende ziekmakende vocalen, maar dan erger, en vlijmscherpe, allesvernietigende leads. De komst van PRZ als tweede gitarist in 2016 heeft de sound van Vortex Of End zeker een extra boost gegeven. Hier en daar wordt teruggegrepen naar de rituele aanpak, maar hier geen rustig verder kabbelende niemendalletjes, wel krachtige boodschappen vol gif.

Over de productie valt ook wel iets te zeggen. De zang lijkt soms wat begraven in het rauwe geram, maar bij nader inzien klinken eigenlijk alle instrumenten een beetje te ver weg. Of dit ligt aan de kwaliteit van de digitale promo of aan de productie is moeilijk te zeggen, maar het stoort wel als je voordien een lekker plaatje hebt gedraaid. Bezoekers van obscure clubjes in Belgie zullen Vortex Of End ongetwijfeld al eens live aan het werk gezien hebben, want zij zijn de laatste jaren regelmatig aan de noordkant van de Franse grens te vinden. Laatst nog op A Thousand Lost Civilizations Festival en reeds opgetreden met obscure, maar vermaarde acts als Possession, Necroblood, Crimson Moon, Taake, Bolzer, Wiegedood en later op het jaar op toer door Europa met Darvaza en Misbyrming. Zeker meepikken indien mogelijk en `Ardens Fvror` aanschaffen als het even kan.

<< vorige volgende >>