Listen live to Radio Arrow Classic Rock
October Tide - In Splendor Below

October Tide - In Splendor Below

Label : Agonia Records | Archiveer onder doom metal

Release type: Full-length CD

Vera : Van in het begin, toen October Tide werd opgericht door de Katatonia leden Fredrik Norrman en Jonas Renkse, trok deze melodieuze doom/death metal band onze aandacht. Tegenwoordig gelden hun albums `Rain Without End` (1997) en `Grey Dawn` (1999) dan ook als cult klassiekers. Daarna leek het erop dat er geen vervolg zou komen, tot Norrman vanaf 2009 terug meer tijd kreeg na zijn vertrek in Katatonia. Sindsdien zijn er al terug drie fantastische albums verschenen en half mei komt `In Splendor Below` ons onderdompelen in een heerlijk bad vol weemoedige muziek.

Met de gebroeders Norrman als gitaarhelden en Demonical zanger Alexander Hogbom in de rangen heeft de band terug een stabiliteit verkregen die het hen mogelijk maakt om bij elk album de lat nog hoger te leggen. De acht composities, gemiddeld elk vijf tot zes minuten lang, zijn een vloeiend festijn voor elke liefhebber van doom/death metal in de trant van Swallow The Sun, Novembers Doom en Katatonia. Heftiger dan de recente albums van deze laatste band, maar steeds weelderig voorzien van heel melodieus gitaarwerk, weet October Tide de perfecte balans te vinden tussen ruwheid (de diepe grunts en schreeuwerige zang van Alexander) en ontroerend sensitief (prachtige solo`s, ze blijven komen). Krachtdadige songs als `I, The Polluter` en het van een Opeth achtig timbre voorziene `We Died In October` weten meteen te imponeren door energie en introspectie te bundelen tot kunst. Het in het Zweeds gezongen `Ogoblick Av Nad` heeft zelfs een zekere gejaagdheid in zich, maar bevat ook een gesproken fragment. `Stars Starve Me` en `Guide My Pulse` hebben catchy refreinen die meteen charmeren, ook al durft men breaks en progressieve zijstapjes invoegen.

Het gitaarwerk klinkt bij momenten dramatisch en een beetje dissonant, maar de puike productie, mix en mastering door Karl Daniel Liden, zorgt ook voor een kristalhelder geluid. Dit is bovendien allerminst een album dat doorlopend traag is en daarom blijf je van begin tot einde op het puntje van je stoel zitten. Verplichte kost voor elke melodieuze doom/death metal fan!

<< vorige volgende >>