Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Kreator  - Gods Of Violence

Kreator - Gods Of Violence

Label : Nuclear Blast | Archiveer onder speed / thrash metal

Release type: Full-length CD

Vera : Sinds ‘Phantom Antichrist’ uitkwam in 2012 is de wereld veranderd, maar niet de thematiek van Kreator albums. Zij protesteerden immers altijd al tegen het feit dat religie heel dikwijls tot oorlogen leidt, dit alles op een bedje van aanstekelijke thrash metal. Zo bewijzen ze dat deze onderwerpen (helaas) van alle tijden zijn. Oorspronkelijk zou ‘Gods Of Violence’ geïnspireerd zijn door de vele goden in de Griekse mythologie, maar toen Mille het nieuws vernam over de aanslag in de Bataclan – wat ons allen recht in het metalen hart trof – kreeg het songschrijven een nieuwe dimensie. Het werd akelig reëel. Maar laten we ons focussen op de muziek…

Elke reguliere thrash metalfan zal zijn gading vinden in ‘Gods Of Violence’. Na de militaire mars die het album in apocalyptische stijl opent, gaat men er keihard tegenaan met thrash granaten als ‘World War Now’, het simpele ‘Satan Is Real’, de ontploffende bom ‘Totalitarian Terror’ en het titelnummer. Daar duikt plots harp op van een 12-jarig meisje, met ornamentele gitaar licks van Sami, vooraleer de Spartaanse drums en leuzen weer bezit nemen van ons. Daar blijft Kreator sterk in: telkens opruiende leuzen verspreiden, gesublimeerd door melodieus, soms neoklassiek gitaarspel van de Finse gitarist Sami Yli-Sirniö. ‘Army Of Storms’ heeft zelfs een sublieme rockende vibe die toegankelijk edoch opstandig is. ‘Hail To The Hordes’ mag – met inbreng van doedelzakken van In Extremo – de metalfans verenigen, zoals ‘Fallen Brother’ dat ook wel doet in een moment van bezinning over diegenen die heengegaan zijn.

Het tweede deel van het album maakt ruimte voor enkele experimenten, niet alleen rechttoe rechtaan thrash metal en dat vindt een hoogtepunt in de afsluiter ‘Death Becomes My Light’ waarin Iron Maiden invloeden opboksen tegen beschouwende introspectie, waarna men galopperend het einde tegemoet gaat. Het gitaarwerk van Sami is subliem, Mille krijst niet alleen de teksten, maar neemt tijd om zich te bezinnen met differentieel stemgebruik en intussen worden we verwend door meer diversiteit dan ooit op een Kreator album. De mannen van het Italiaanse Fleshgod Apocalypse werden benaderd om enkele tracks te voorzien van orkestrale arrangementen, zodat we soms strijkers horen. De productie van Jens Bogren in de Fascination Street studio staat dan nog borg voor een transparant geluid, zodat we niets te klagen hebben over dit werkstuk. Dit is dan ook het meest diverse en diepgaande album van Kreator tot nu toe, maar anderzijds sluit het ook wel naadloos aan bij de voorganger, denk maar aan een track als ‘Your Heaven, My Hell’. Een samensmelting van de typische thrash metalsound met neoklassiek gitaarwerk en tekstuele diepte over de huidige stand van zaken in de wereld. Geen enkele fan zal teleurgesteld zijn! Releasedatum: 27 januari.

<< vorige volgende >>