Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Deep Purple - From The Setting Sun (In Wacken) / To The Rising Sun (In Tokyo)

Deep Purple - From The Setting Sun (In Wacken) / To The Rising Sun (In Tokyo)

Label : EARMusic | Archiveer onder hardrock / aor

Release type: Full-length CD

Horst : Hoeveel live albums kan je uitbrengen voor het allemaal een beetje triest wordt? Ja, dat klinkt behoorlijk cynisch, maar deze verse releases uit het Deep Purple kamp halen nu eenmaal de cynicus in mij naar boven. Hoe je het namelijk went of keert, sinds het einde van de jaren 80 heeft de band geen relevante nieuwe platen meer gemaakt, en leunt men bij het touren op de steeds ouder wordende klassiekers die iedereen met een beetje rock affiniteit al sinds zijn geboorte kan meezingen. Om het voor de platenmaatschappij toch een beetje leuk te houden is de gehele Deep Purple catalogus sinds de eerst druk op LP inmiddels diverse malen re-released op ieder format wat je kan bedenken, en nu daar niemand meer intrapt wordt de ene na de andere live plaat uit de hoge hoed getoverd.

Nu vind ik dat niet altijd vervelend. Vooral materiaal uit de jaren 70 laat een geweldige band op het hoogtepunt van zijn kunnen horen in een tijd dat zij tot de absolute wereldtop behoorden. Helaas kan dat over hetgeen je aantreft op de meest recente uitspattingen 'From The Setting Sun (In Wacken)' en 'To The Rising Sun (In Tokyo)' niet zeggen. Natuurlijk, er wordt prima gemusiceerd (als wordt het tempo steeds trager naarmate de jaren vorderen), en de classics blijven klassiek, maar het is overduidelijk dat de grote slijtage nu wel aan het toeslaan is. Dit wordt met name duidelijk als je luistert naar Ian Gillan. Misschien was hij toevallig beide shows niet helemaal fris, maar er is nog nauwelijks echt volume te bespeuren bij deze ooit vocale grootheid, en soms is het gewoon gênant te zien hoeveel moeite hij heeft met zaken die vroeger moeiteloos zijn keel uitgierden. En als de vocalen een meer dan nadrukkelijke stempel hebben gezet op je totale oeuvre is dat een behoorlijke tekortkoming die zeker in de beslotenheid van eigen huiskamer een aardige domper op het luistergenot zet.

Laat ik het verder kort houden. Was je erbij dat deze shows werden gespeeld? Dan zijn deze releases een leuke soundtrack van een mooie dag, beschikbaar op 2CD+DVD, DVD, Blu-ray (Tokyo performance), Blu-ray 3D (Wacken performance) en 3LP Gatefold. Voor alle anderen - uitgezonderd de fanatieke verzamelaar - geld: schaf jezelf 'Made In Japan', 'Made In Europe' en 'Live At Montreux 1996' aan (als je ze al niet had) en je hebt in één klap hun echt essentiële live materiaal in huis.


  Geen score

Deel deze review met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>