Listen live to Radio Arrow Classic Rock
The Dillinger Escape Plan - One Of Us Is The Killer

The Dillinger Escape Plan - One Of Us Is The Killer

Label : Party Smasher Inc/PIAS | Archiveer onder different metal

Release type: Full-length CD

Jasper : Als je The Dillinger Escape Plan ooit live hebt gezien is het onmogelijk om niet voor altijd van ze te houden. De passie en gestoorde jonge honden energie die zij elke gig weer laten zien is ongeëvenaard. Tot bloedens toe raggen sleuren en trekken en daarbij spelen als ware virtuozen. Want laten we wel wezen; dit is een band van geniale musici, ook al willen ze dat zelf niet weten. 'One Of Us Is The Killer' heet het nieuwe hoofdstuk en het is een groeiertje geworden.

Voor de eigenwijze muzikanten die ze zijn is The Dillinger Escape Plan eigenlijk weinig veranderd sinds nieuwe zanger Greg Pucciato zijn opwachting maakte op 'Miss Machine'. De band draagt zijn invloeden eerlijk en open met zich mee en ook deze keer zijn de links naar Nine Inch Nails en Faith No More makkelijk gelegd. Wat opvalt is dat Pucciato zich over de jaren heeft ontwikkeld van een zanger die opkeek tegen Patton tot een betere en veelzijdiger frontman dan Mike Patton ooit was (zei ik dat echt? Jazeker). De krachtpatser laat nog meer veelzijdigheid zien dit keer en waar zijn zang vroeger soms ook lelijk en schel kon klinken daar haalt hij nu elke noot met gemak. Het is een extra wapen dat gitarist en bandleider Bejamin Weinman kan gebruiken in zijn strijd voor het beste liedje. Op heeft hij op liedjesschijven de nadruk gelegd, maar ook op het aanbrengen van vele laagjes van samples, loops en allerlei andere producer-ongein. Zo kan het gebeuren dat je zoals ik na enkele luisterbeurten het ding in de hoek wil flikkeren als “rip-off van zichzelf”, om later na nog meer luisteren te ontdekken dat je echt geen reet van muziek snapt.

Dit is muziek op zo'n belachelijk hoog niveau dat de band een genre op zich heeft bereikt. Van de hitgevoeligheid van de titeltrack en een nummer als 'Paranoia Shields', tot de gestructureerde chaos van 'Magic That Held You Prisoner'; het is allemaal zo secuur uitgewerkt dat je waarschijnlijk tot de volgende Dillinger release nodig om het helemaal te kunnen bevatten. En dan te bedenken dat ze eigenlijk alleen maar a la The Ramones plaatjes uitbrengen om te kunnen blijven touren...

<< vorige volgende >>