Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Ministry, Baroness & My Uncle The Wolf

013 - Tilburg 22 juni 2008

De CU Latour staat in het teken van de afscheidstournee van Ministry. Grondlegger van het industrial metal genre Al Jourgensen heeft besloten zich te gaan richten op zijn platenmaatschappij Thirteenth Planet Records. Voor een laatste maal doet Ministry een wereldtour, waarbij zowel oud als nieuw werk in een monstershow van bijna twee uren de revue passeren, en LoM was erbij toen het circus op 22 juni in de Tilburgse 013 zijn ding zou doen.

Door: Marcus

De supports van vanavond waren Baroness en My Uncle The Wolf, en over beide bands kan ik relatief kort zijn. Het zaalgeluid was uiterst belabberd, waardoor de impact van beide optredens relatief klein was. Baroness wist met hun Kyuss-geinspireerde sound en enkele pakkende gitaarriffs het publiek nog wel in beweging te krijgen (hoewel de live zang hemeltergend vals was). My Uncle The Wolf steeg echter niet boven een gemiddeld amateurniveau uit. Zowel qua podiumpresentatie als muzikaliteit een tegenvallend optreden.

Het was dan ook direct duidelijk dat Ministry van een geheel andere orde was. Op drie grote projectieschermen werden voorafgaand aan de show een videoclip van Jourgensen's zijproject The Revolting Cocks getoond ('I'm Not Gay'). De spanning steeg, en de band opende overrompelend met 'Let's Go'. Frontman Jourgensen ging getooid met hoge hoed, zoals we deze kennen ten tijde van de Spinctour (1996), en het podium had een industriële uitstraling door de her-introductie van het hekwerk (ook bekend 'In Case You Didn't Feel Like Showing Up' uit 1989). Naast Jourgensen was ook zeker Tommy Victor (Prong) een nadrukkelijk aanwezige factor. Ook drummer Aaron Rossi verdient absolute complimenten gezien het hoge niveau van zijn spel. Verder viel de uitmuntende geluidskwaliteit op, al was het volume was vooral hard, heel hard. Met zichtbaar plezier en gemak werden de gitaarriffs superstrak de zaal in getorpedeerd. Tijdens de eerste drie nummers oogde Jourgensen wat vermoeid en afwezig, maar schijn bedroog! Zodra 'Life Is Good' werd ingezet gingen alle remmen los. Voor mij persoonlijk is dit een van de hoogtepunten van het laatste Ministry album 'The Last Sucker', en ik ben zeker niet de enige. De kolkende massa kwam direct in beweging, en er was zelfs een kleine moshpit ontstaan. Vooral de uptempo nummers 'No W' en 'Rio Grande Blood' deden het erg goed in het eerste deel van de set. 'Khyber Pass' sloot dit deel perfect af met teksten als 'Where's Bin Laden... Where's bin Laden?' Temeer om aan te geven dat Ministry anno 2008 nog steeds een zeer relevante factor is op het gebied van politiek beladen teksten.De eerste toegift bevatte een selectie uit wat klassiekers. 'So What' ontketende een kleine tornado in de zaal, waarbij het publiek massaal teksten als '...My eyes shit out lies. I only kill to know I'm alive. So what? so what?...' scandeerde. 'So What' werd gevolgt door het nog immer fantastisch 'New World Order', en wederom ging het publiek compleet uit zijn dak, waarbij zelfs een van de hekwerken bovenop enkele toeschouwers terecht kwam, maar gelukkig vielen er geen gewonden. Natuurlijk zou het mooi zijn geweest als nummers als 'Filth Pig', 'Reload', 'Animosity' ook gespeeld zouden worden, maar zoals Jourgensen in een recent interview vertelde: 'I'm not a Jukebox'. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Voor een laatste maal betrad Al Jourgensen het podium nog een keer voor de Louis Armstrong cover 'What A Wonderful World' (van het laatste album 'Cover Up'), waarbij bij menigeen de emoties hoog opliepen.

Vanavond nam een legende afscheid van de Hollande podia, maar met een knal, zoals we van Ministry gewend waren. Dit concert was van begin tot eind een absoluut hoogtepunt. Persoonlijk ken ik geen andere band die een optreden van dit niveau weet neer te zetten. Jammer dat het nu ten einde is. We gaan Ministry missen…

Setlist
1. Let's Go
2. The Dick Song
3. Watch Yourself
4. Life Is Good
5. The Last Sucker
6. No W
7. Waiting
8. Worthless
9. Wrong
10. Rio Grande Blood
11. Senor Peligro
12. LiesLiesLies
13. Khyber Pass

14. So What
15. N.W.O.
16. Just One Fix
17. Thieves

18. Wonderful World

<< vorige volgende >>