Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Vicious Rumors

Leiden Gebr. de Nobel Poppodium Leiden 18 april 2019

Het zal je als band maar gebeuren dat na ruim twee decennia blijkt dat je een klassieker hebt uitgebracht. Het overkwam Vicious Rumors, die met `Digital Dictator` in 1988 een regelrechte knaller heeft gemaakt in het heavy/ speed metal genre. De band tourt al enige tijd de wereld rond om dit album in zijn geheel te spelen en ook op mij, als bijna vijftiger, heeft dit album een onuitwisbare indruk gemaakt. Zoals bij veel bands die al zolang bestaan zijn er ons bandleden ontvallen, waarbij zanger Carl Albert een bijna legendarische status heeft weten te bemachtigen onder de fans van Vicious Rumors. En het moet gezegd, er zijn weinig zangers, over alle heavy genres heen, die een stem hebben/hadden van hetzelfde niveau als de heer Albert. Hoewel hij er nu logischerwijs niet bij is om `Digital Dictator te eren, togen we toch vol verwachtingen naar de Gebr. De Nobel om eens te gaan horen hoe dit album 30 jaar later zou klinken. We werden niet teleurgesteld.

Door: Berto

Magistarium is een Duitse band die al een album of drie symphonische heavy metal speelt. De meeste nummers die vanavond worden gespeeld, komen van `War For All And All For Won`, hun laatste plaat, en komen goed uit de verf. De zanger denkt alleen dat hij Ronnie James Dio is en probeert een bepaalde attitude in zijn stem te leggen die en beetje misplaatst is. Hoewel de band goed speelt, is het nergens memorabel te noemen en is de gang naar de bar snel gemaakt.

Het Zweedse Air Raid komt over als een stel jonge honden die een speelkwartiertje hebben. Muzikaal staat het als een huis en de band, die nauw verwant is aan de NWOBHM, overtuigt van begin tot eind. Met een gitaartandem dat de tijden van de oude Iron Maiden doet herleven en dat het nodige vuurwerk aflevert en de nieuwe zanger Fredrik Werner die er staat alsof hij al jaren in de band speelt. Een sterk en vooral fris optreden van een veelbelovende band.

Vicious Rumors is al sinds 1979 actief en heeft de mazzel gehad dat ze een klassiek album hebben afgeleverd, te weten `Digital Dictator`. Een typisch geval van het juiste album op het juiste tijdstip en het juiste moment. Hoewel er daarna nooit echt slechte platen zijn uitgebracht, zal de band voor eeuwig zijn significantie gelinkt zien aan deze kraker. En ze hebben de eerder genoemde mazzel, want ze kunnen nu dit album in zijn geheel en in de juiste volgorde spelen voor een gretig publiek van dikke veertigers. De band is natuurlijk geen vreemde in dit kikkerlandje, want zowel Geoff Thorpe als Larry Howe staan al ruim voor hun eigen set met het publiek te dollen. Met nieuwe zanger Nick Courtney (winnaar van American Idol) zet de band het album op geslaagde wijze neer. Hoewel de basgitaar voor mij in eerste instantie veel te luid doorkomt, is de sound verder goed en beide gitaristen Thorpe en DuGrey verdelen het flitsende gitaarwerk eerlijk en beide halen hetzelfde hoge niveau. Hoewel na de legendarische zanger Carl Albert er niemand met een microfoon dat zelfde niveau heeft kunnen halen, doet dit niets af aan het feit dat Nick een aanwinst is voor de band. Na de integrale versie van `Digital Dictator` komen er ook nog enkele andere klassiekers voorbij. De plaat `Vicious Rumors` is hierbij goed vertegenwoordigd met nummers als `Down To The Temple` en Don`t Wait For Me`. Het is een groot feest der herkenning voor de fans en de band doet zijn uiterste best om de zaal tegemoet te komen. De roep om `Soldiers Of The Night`, van het debuutalbum is echter tevergeefs en na het tweeluik `Abandoned` en `Hellraiser` is de avond dan ook voorbij.

Er zullen altijd teleurgestelde fans zijn bij een band die zoveel goede nummers in zijn bagage heeft en die niet allemaal kan spelen vanwege tijdgebrek, maar dat dit een heerlijk avondje onvervalste, klassieke heavy/speed metal was, staat als een paal boven water. Dat Vicious Rumors niet de erkenning heeft gekregen in de afgelopen decennia die het verdient, staat net zo boven water. Dat ze ondanks dat alles geven tijdens een optreden, zorgt echter dat ze terecht alle lof krijgen van de aanwezige fans.

<< vorige volgende >>