Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Meesterlijk Metaal XXIX - Frenzy, Speed Queen & Rosie

Almere De Meester 30 maart 2019

De heavy metal band Frenzy uit Spanje is druk bezig de Nederlandse harten te veroveren, en streek in dat kader neer in Poppodium de Meester in de jongste stad van het land, Almere. Als support waren het Belgische Speed Queen en de Nederlandse hardrockband Rosie mee gekomen.

Door: Henk

Aangezien ik om half acht een afspraak heb met Frenzy voor een interview ben ik lekker op tijd aanwezig bij de Meester en is bijkomend voordeel dat het voor mij een thuiswedstrijd is vanavond. Het valt op dat er al een aardig groepje heavy metal fans voor de deur staat voor dit feestje georganiseerd door de Heavy Metal Maniacs. Tijdens mijn interview met Frenzy begint Rosie te spelen zodat ik helaas hun halve set mis en alleen de laatste paar nummers mee krijg. De band oogstte behoorlijk wat bijval met hun zwaar op AC/DC gebaseerde rock en dat was ook wel terecht. Niet lullen maar spelen is het devies, en nadat er is afgesloten met een, laten we zeggen een enthousiaste versie, van Whole Lotta Rosie noemen is het tijd voor de ombouw naar Speed Queen.

Ruim een half uur neemt deze ombouw in beslag. Dat zou toch wat vlotter kunnen lijkt me voor een paar versterkers en wat bekkens bij het drumstel welke door alle bands gedeeld wordt vanavond. Blijkbaar was er iets mis met de draadloze microfoon, maar nadat dit euvel verholpen is barst deze jonge Belgische band helemaal los. Ruim veertig minuten onvervalste speed metal meets Iron Maiden wordt op de ongeveer honderd aanwezigen losgelaten wat resulteert in een gezellige mosh-pit die niet door iedereen gewaardeerd wordt maar gelukkig loopt een kleine schermutseling niet al te veel uit de hand. Goeie band, deze sympathieke meute Belgen.

Daarna is het de beurt aan Frenzy. Afgelopen februari kwam hun eerste cd Blind Justice uit en die kon op goede recensies rekenen uit de metal wereld. Ik was vooral benieuwd of de band hun old-school heavy metal met veel dubbel gitaar werk live goed uit de verf zou kunen laten komen en het antwoord daarop is een volmondig ja. Na het korte intro Twilight Of The Sapiens is Blind Justice de opener van een uur durende show waarin nummers van de nieuwe CD en de EP Lethal Protector voorbijkomen. Mooi om te zien dat vanaf de eerste seconde de zaal enthousiast reageert op de old-school heavy metal van deze klasse band. Beide gitaristen, Luis Pinedo en Victor Diaz, zijn uitermate goed op dreef terwijl met name bassist Angel Munoz zich ontpopt als ware volksmenner. Hij wordt zo enthousiast dat hij bijna van een monitor afvalt terwijl zanger Antony Stephen hem verbaasd aankijkt. De sfeer zit er dan ook goed in en kleine foutjes vallen alleen op bij de mensen die de CD kennen en dat zijn er slechts een paar gok ik deze avond. Nummers als From Hell, Sin City Calls, maar vooral de snelheidsduivels Lethal Protector (waarbij de helft van het publiek spontaan het podium oploopt) en Shred Or Die verdienen het echt om bij een groter deel van de metal community bekend te worden. Drummer David Ontanaya zit ondertussen alles solide aan elkaar te spelen en zorgt ervoor dat de band super strak in het vel zit. Met Dream Warriors heeft de band zelfs nog een cover van Dokken in het repertoire opgenomen. Anthony Stephen wilde dit nummer al jaren graag doen en heeft, naar eigen zeggen, nu eindelijk een band die het nummer ook daadwerkelijk kan spelen. Na Save Me en het eerdergenoemde Shred Or Die is de koek op en gaat iedereen tevreden huiswaarts. Begin mei hoopt de band met die andere Spaanse klasse band Hitten nog een keer deze kant op te komen, en dat lijkt me een prima reden om ze deze keer niet nog een keer te missen beste lezers!

<< vorige volgende >>