Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Delain & Autumn

Dordrecht Bibelot 3 januari 2019

Een paar weken geleden gaven zowel Autumn als Delain een weergaloos optreden in de Hedon in Zwolle en daarom was het geen moeilijke keuze om op deze vrijdagavond wederom acte de presence te geven als beide bands dit keer in Bibelot in Dordrecht dat magnifieke feestje gaan herhalen. En ik moet zeggen dat, hoewel ik dat van tevoren niet had durven hopen, deze avond nog intenser en uitbundiger was dan hetgeen men in Hedon liet zien. Zoals gewoonlijk hadden de thuisblijvers dus weer eens ongelijk!

Door: Sjak

Net als in Zwolle mocht het opnieuw opgeleefde Autumn de goed gevulde zaal opwarmen en die taak werd bijzonder enthousiast opgepakt. Vanwege het ietwat complexe karakter van het Autumn-materiaal, waarin gothic, folk en progrock samengesmeed worden tot een fraai geheel, nodigen de nummers van dit zevental niet echt aan tot actieve participatie tijdens een optreden en dat is best wel jammer. Het song materiaal vergt behoorlijk wat van de luisteraar en als gevolg hiervan nam het publiek een wat afwachtende houding aan, wat wellicht ook te wijten was aan de onbekendheid met het nieuwe materiaal. Dat had in ieder geval geen negatieve invloed op de band, want men had zichtbaar lol op het podium, dat wel wat aan de kleine kant was voor zeven bandleden. Nummers als Cold Comfort, Stacked Smoke, Blackout, Altitude en afsluiter Gallery Of Reality klonken in ieder geval erg sterk en lieten horen dat Autumn weer helemaal terug van weggeweest is.

Rond tien uur was het dan tijd voor headliner Delain en vanaf de eerste noten van opener Go Away zat het met de sfeer al geramd. Het uitstekende nieuwe nummer Masters Of Destiny vervolgde de set met een excellerende Charlotte Wessels, waarna men met The Glory And The Scum en de kraker Suckerpunch er voor zorgde dat de aanwezigen geen tijd kregen om op adem te komen. Jammer genoeg had men dit keer Get The Devil Out Of Me niet in de setlist opgenomen, waardoor de eerste springers zich pas later op de avond konden uitleven. Net zoals in Zwolle werd er in het begin niet echt veel gecommuniceerd met het publiek, maar naar gelang de avond vorderde nam Charlotte steeds meer de tijd om de schapenkoppen in Dordrecht bij het optreden te betrekken. Dat zorgde voor een erg overtuigende respons van het publiek en dus kon de band zichtbaar verrast een muur van geluid over zich heen laten komen tijdens de geringe pauzes tussen de nummers.De gehele set was van een erg hoog niveau, maar met name Here Come The Vultures, Fire With Fire en het hypnotiserende The Hurricane sprongen er in positieve zin uit wat mij betreft. Ook dit keer was er ruimte voor Timo en Joey om hun jam te vertonen en ik moet zeggen dat deze instrumentale uitspanning zeer onderhoudend bleef. Dit keer waren er geen gasten opgetrommeld zodat Otto de grunts in Hands Of Gold en Pristine voor zijn rekening nam en dat deed hij op een erg overtuigende manier. Tijdens het ultieme feestnummer Dont Let Go veranderde de zaal in een kolkende massa om dat tijdens We Are The Others en afsluiter The Gathering nog eens dunnetjes over te doen. De vele (ook buitenlandse) fans kregen wederom absoluut waar voor hun centen en Delain toonde andermaal aan een band van internationale klasse te zijn, die echt klaar is voor het grote werk. De Nederlandse fans krijgen op 20 april van dit jaar nog een laatste kans op dit spektakel mee te maken als men de Boerderij in Zoetermeer aan zal doen (be here!). Daarna zal de band zich in 2019 gaan focussen op het veroveren van de rest van de wereld, wat getuige het hoge niveau van hun optredens slechts een kwestie van tijd zal zijn.

<< vorige volgende >>