Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Gaahls Wyrd, Tribulation, Uada & Idle Hands

Utrecht Tivoli De Helling 24 februari 2019

Of het de meest waarschijnlijke package is, valt te bezien, maar Gaahls Wyrd en Tribulation op 1 bill is niet bepaald misselijk. Dat beide bands vooraf hebben aangekondigd maar liefst 70 minuten te spelen, maakt het er alleen nog maar beter op. Het is dan ook geen verrassing dat De Helling vanavond helemaal uitverkocht is, maar afgaande op wat beide bands vandaag laten zien, zou dit wel eens de laatste keer kunnen zijn geweest dat Tribulation of Gaahls Wyrd in zulk een relatief kleine zaal te zien vielen.

Door: Martin

Fotograaf: Martin

Voorafgaand aan de show laat Gaahls Wyrd bassist Eld weten erg blij te zijn dat Idle Hands deel uitmaakt van de tour. Hij is zeker niet de enige die vol lof is over de band uit Portland, Oregon. Helaas valt aan de hand van het optreden van vanavond niet of nauwelijks te achterhalen waarom mensen weglopen met de klassiek klinkende heavy metal van het viertal. Het geluid is erg matig en zanger/gitarist Gabriel Franco heeft technische problemen met zijn gitaarversterker, die hem ertoe dwingen het instrument uiteindelijk aan de kant te leggen. Er wordt nog even geprobeerd om een snoer te vervangen, maar dat mag niet baten. Met slechts een enkele, iel klinkende gitaar vallen de songs in het niet. De basgitaar overheerst, maar juist daardoor valt op dat de bassist en drummer niet helemaal lekker op elkaar zitten. De lange stiltes en nerveuze blikken op het podium dragen ook zeker niet bij aan de sfeer. Duidelijk een avond om te vergeten voor Idle Hands.

Ook Uada kampt met technische problemen; opvallend genoeg is het exact de zelfde versterker die het laat afweten. Zanger/gitarist Jake Superchi zit zowat het hele optreden aan zijn wireless pack te rommelen, maar dat heeft weinig baat. Salliant detail: minstens 5 minuten voordat Uada begint, knettert er al de hele tijd iets in de versterker. Kabelbreuk? Wat het ook is, het is onbegrijpelijk dat niemand het nakijkt. Slordig! De constant haperende gitaar drukt een enorm stempel op het optreden, maar zelfs met een perfect geluid zou ik nog steeds moeite hebben gehad met deze show. Uada klinkt namelijk, op wat vocale accenten na, als een perfecte kloon van Mgła… althans, zonder de ijzersterke songwriting van de Polen. Zeker, er wordt best aardig gespeeld en de drummer is gewoon erg goed, maar van originaliteit is geen nanoseconde sprake. Zelfs de zwarte kappen over de hoofden en de zeer ingetogen lichtshow zijn gewoon afgekeken. Wie zit hier nou op de wachten? Kennelijk heel veel mensen, want de zaal is reeds afgeladen vol en de pubieksrespons is aanzienlijk. Waarom? Geen idee.

band image


Tijd voor het echte werk dus. Tribulation timmert de laatste jaren gestaag aan een weg die steeds verder afdwaalt van death metal en meer en meer afbuigt naar een lekkere mix van gothic, hardrock en psychedelica. De band zet een uiterst sfeervolle show neer, waarbij met name de frivool uitgedoste, als een derwisj ronddansende gitarist Jonathan Hultén voor de nodige genderidentiteitsverwarring zorgt. Showelementen of niet, van oppervlakkig vertoon is hier geen sprake, want qua songwriting en instrumentbeheersing valt er niets op het viertal af te dingen. De dubbele gitaarloopjes komen feilloos uit de vingers, en de ritmesectie staat als een huis. Vlakbij het podium is het geluid uitstekend, met een prominente rol voor de bas van Johannes Andersson. De zanger/bassist geeft aan te kampen met een erg zere strot, maar daar valt, op wat moeilijke blikken na, eigenlijk weinig tot niets van te merken. Tribulation concentreert zich, zoals te verwachten valt, op de albums Down Below en The Children Of The Night. Daarmee kom ik ook meteen bij het enige minpuntje van vanavond: men heeft namelijk net iets te weinig songmateriaal om 70 minuten lang te boeien. Gun de band nog een paar jaar en dan is ook dat opgelost. Tot die tijd doet men er wellicht verstandig aan om met net iets kortere sets op de festivalpodia te verschijnen. Daar zou Tribulation dankzij het redelijk toegankelijke geluid namelijk helemaal niet misstaan. Deze band heeft meer dan voldoende kwaliteit in huis om nog veel groter te worden.

band image


Kan Gaahls Wyrd hier nog overheen? Het antwoord is een volmondig ja! De Noren trappen gedurfd af met het lange, hypnotische Steg. Geluid en sfeer zitten meteen goed. De kracht van deze grandioze opening komt juist vanuit de slepende ingetogenheid. Pas na Steg barst het echt los, en slaat de lichtshow ook compleet om. Krijgen we vanaf nu veel materiaal van het nog te verschijnen nieuwe album te horen? Het antwoord is een volmondig nee. Eerder die dag, nadat enkele journalisten de plaat in zijn geheel mochten beluisteren (meer daarover over een week of twee!), laat Gaahl weten er niet op te zitten wachten dat mensen het nieuwe materiaal voor het eerst horen via brakke filmpjes op YouTube. Geef de man eens ongelijk. Dus, hoewel de band haast niet kan wachten om het nieuwe materiaal live te spelen, beperkt men zich op deze tour tot de onlangs uitgebrachte track Ghosts Invited, dat live overigens staat als een huis, te midden van een toch al niet misselijke bloemlezing van materiaal uit Gaahl zijn tijd in Trelldom, Gorgoroth en God Seed. Toch valt goed te horen dat de band een enorme groei heeft doorgemaakt. Gaahl oogt uiterst ontspannen, maar klinkt overtuigender en afwisselender dan ooit, zijn cleane vocalen net zo trefzeker als zijn screams. Het geluid is open en volwassen, maar tegelijkertijd enorm heftig, met een prominente plek voor de geweldige ritmesectie, zonder dat de gitaren verdrongen worden. Laat ik het simpel houden: zo hoort black metal te klinken! De hoogtepunten van deze 70-minuten set? Eigenlijk is de set een groot hoogtepunt, zonder overdrijven. Na het afsluitende Prosperity And Beauty gaan de lichten aan. Gaahl blijft nog even achter om wat handen te schudden. Zo doende kom ik er achter dat de man waarlijk een ferme handdruk heeft; alsof je met je hand in een bankschroef zit. Ik had niet anders verwacht.

<< vorige volgende >>