Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Steel Panther & Gus G.

Amsterdam Paradiso 14 februari 2019

Als Steel Panther naar Nederland komt, zijn er een aantal zaken zeker. De tent is uitverkocht, er kan gelachen worden, normen worden overschreden en er valt van een lekker potje ouderwetse metal te genieten.

Door: Wim R.

Fotograaf: Wim R.

band imageAl snel nadat bekend werd dat Steel Panther Amsterdam en omstreken onveilig zou gaan maken, kon het bordje uitverkocht op de deur gehangen worden. De tour die de band in Europa doet is Sunset Strip Live Tour gedoopt. Dit als eerbetoon aan hun eigen muzikale helden en de tijd dat zij nog onder de naam Metal Skool alleen covers speelden in hun thuishaven Los Angeles. Het resulteerde in een totaal van zeven covers in de zestien nummers tellende set vanavond.

Maar voordat het zover was, mocht Gus G. (Kostadinos Karamitroudis voor intimi) met zijn band het publiek proberen op te warmen. Gus G. is vooral bekend als gitarist van Firerwind en de blauwe maandag dat hij Zakk Wylde mocht vervangen bij Ozzy. Naast de Griekse gitarist maken zanger/bassist Dennis Ward en drummer Joe Nunes de band compleet. Vooral Ward is bekend als prima producer en bandlid van legio bands, waaronder Pink Cream 69. Het zwaartepunt lag bij het laatste album Fearless dat onder de aandacht gebracht werd met liefst zes nummers, waarvan het titelnummer en opener de meeste indruk maakte. Absoluut dieptepunt was de tenenkrommende cover van de Dire Straits hit Money For Nothing. Nooit meer doen hoor, Kostadinos! Het is duidelijk dat Gus G. een aardig partijtje gitaar kan spelen, maar de vonk sloeg nooit echt over op het publiek, ondanks de, sympathieke, pogingen van de man om het publiek er bij te betrekken. Na 45 minuten was het ook wel goed zo. Gus G. kan zich beter binnen een band als Firewind verdienstelijk maken.

band imageAls de aanwezigen hun pruiken allemaal goed hebben vastgezet betreed Steel Panther het podium onder de klanken van de Van Halen kraker Everybody Wants Some. Zoals gebruikelijk start Eyes Of A Panther de anderhalf uur van op en top Amerikaans vermaak. Dat de band wel weet hoe je een cover overtuigend neerzet laten ze horen door prima vertolkingen van bijvoorbeeld You Really Got Me, Living On A Prayer en Crazy Train. Zo doe je dat, Gus G! Tijdens Crazy Train geeft zanger Michael Starr een hilarische Ozzy imitatie weg. Zijn contact met het publiek verraadt dat hier een ervaren rot aan het werk is en Amsterdam eet uit zijn hand. De praatjes van gitarist Satchel zijn weer ouderwets ranzig, met de nodige Nederlandse schuttingswoorden. Er is zelfs tijd en ruimte om een fan zijn vriendin op het podium een aanzoek te laten doen. Het publiek vind het allemaal geweldig. Onbewust drijven mijn gedachten weg naar hun landgenoten van KISS. Waarom? Ook Steel Panther bedient zich van Formula Rock, er is weinig veranderd als je voorgaande Nederlands shows als vergelijkingsmateriaal neemt. Waar de praatjes tussendoor niet voor het eerst te horen zijn, de pasjes en interactie tussen de leden nagenoeg gelijk is, is ook de gitaarsolo van Satchel, hoe gaaf die ook blijft, al in geen jaren een spat veranderd. De enige echte nieuwe grap is de imitatie die drummer Stix Zidania weggeeft van Def Leppard drummer Rick Allen. Ook Zidania gaat met 1 arm drummen tijdens een stukje Photograph van voornoemde band, en aan het einde probeert hij een drumstok op te vangen met zijn zogenaamd ontbrekende arm. Tsja, je kan je afvragen in hoeverre zoiets nog humor is. Of het wegblijven van 17 Girls In A Row moet als nieuw gezien worden. Uiteindelijk komen er voldoende dames op het podium tijdens de Def Leppard hit Pour Some Sugar On Me. Het blijft toch altijd bijzonder om dames eerst wat hulpeloos op het podium te zien staan, maar dan te veranderen in hyperactieve en krolse dansmariekes. De Steel Panthers kijken tijdens deze metamorfose om zich heen en zien dat het goed is. Als iets werkt moet je het niet repareren, dat is het credo van Steel Panther. De band gaat eerder voor de act die men ten beste geeft, dan dat er voor vernieuwing gekozen wordt. Dat kan gerust geconcludeerd worden na dit ondanks mijn kanttekeningen zeer vermakelijke optreden.

<< vorige volgende >>