Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Phil Campbell And The Bastard Sons & Diggeth

Deventer Burgerweeshuis 2 juni 2019

Maar liefst 28 jaar maakte Phil Campbell deel uit van Motörhead en dat alleen is de reden van zijn legende geworden. In die 28 jaar heeft hij (mede) geschreven aan enkele klassiekers op zichzelf, maar toch lijkt hij nooit helemaal uit de schaduw geklommen te zijn van zijn roemruchte voorganger Fast Eddie, laat staan uit die van zijn frontman. Zo heeft hij in Nederland niet eens een eigen Wikipedia pagina. Nee, geef de man een gitaar en podium en hij vermaakt zich wel en hij voert zijn taak wel uit, maar anderen mogen de spotlight hebben. Die anderen zijn in dit geval zijn drie zoons Todd, Dane en Tyla Campbell, aangevuld met zanger Neil Starr, dus dan is de urgentie om je reputatie in te zetten toch ineens een stuk groter.

Door: Ramon

Fotograaf: Ramon

Stonerband Diggeth uit Dinxperlo heeft inmiddels drie volwaardige albums op zijn naam staan en voor vanavond is het een uitstekend gekozen support act. Qua stijl zal het de meeste fans heel aardig bekoren en hier en daar weten ze de aandacht vrij behoorlijk naar zich toe te trekken, wat op zich knap is als voorprogramma van een act als deze. Met name de zweterig, trage ritmesectie en de heart-felt zang van Harald te Grotenhuis, over zijn zeer gedecideerde gitaarspel, maken van de band toch meer dan een passant om het publiek bezig te houden.

Phil Campbell And The Bastard Sons Met deze band lanceert de rocker uit Wales zijn zoons, maar het moge duidelijk zijn waar de band om draait, als zanger Neil Starr al aangeeft, aan mijn rechterkant Phil Campbell en aan mijn linkerkant zijn zoons. De sterrenstatus spat niet van Campbell af, overigens ook niet van zijn zoons en de zeer hard werkende zanger Neil Starr, maar die laatste vecht als een leeuw voor elk moment aandacht. Zijn zang is tijdens dit eerste optreden in 2019 voor de band bijzonder sterk. Hij laat zich bij de Motorhead covers niet verleiden om zijn zang aan te passen, waar ik persoonlijk meer waardering voor op kan brengen. Tijdens zijn eigen nummers merk je dat hij de nummers echt leest en dat hij niet gekomen is om de tijd te doden. Hij gaat er echt voor. Hij split zelfs de zaal op enig moment in twee delen om een meezingwedstrijd te houden. Je moet het maar aandurven met 150 man publiek.

band image


Als gezegd, de band speelt een aantal Motorhead covers, waaronder Ace Of Spades, Going To Brasil, Bomber en zo nog een aantal. Ze zullen ook wel moeten want naast het feit dat daar de grootste aantrekkingskracht voor de band zit, hebben ze nog maar 1 album uit. Hun bekendste wapenfeit, het nummer Silver Machine, is overigens ook een cover. Er ontstaat ook nog een meningsverschil tussen mij en Apeldoorner Martijn over op wel album Born To Raise Hell stond. Ondanks dat hij zich vergiste en het een nummer van Bastards was, was zijn argument oh, ik zou denken dat het van March Or Die was, want daar staan al die kutnummers op fenomenaal.

Met een vrij redelijk gevulde zaal voor een woensdagavond weet de band goed sfeer te bouwen en de faam van hun leadgitarist optimaal te benutten. Op eigen kracht had de band natuurlijk niet zo snel een deal bij Nuclear Blast gekregen en als support act van zoveel grote namen mogen spelen, maar als de kruiwagen je eenmaal voor de deur af heeft gezet, moet je het zelf doen. En daar slagen de heren vrij behoorlijk in. Na deze tour gaat Phil vermoedelijk zijn solo loopbaan weer oppakken, maar voor nu is dit een welkom onderhoud. Kort samengevat, je moet een band als deze zonder verwachtingen benaderen, gewoon je vuist in de lucht gooien en meezingen, dan heb je een uitstekende anderhalf uur aan ze.

<< vorige volgende >>