Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Monster Magnet

Eindhoven Effenaar 2 januari 2019

Ik moet eerlijk zeggen dat het niet mijn eigen idee was om naar Monster Magnet te gaan. Ja, natuurlijk, begin jaren negentig vond ik de muziek van de band rondom Dave Wyndorf helemaal geweldig. Spine Of God heb ik helemaal aan gort gedraaid; wat vond ik dat toch een fijn album. En ook Superjudge vond ik zeker nog te pruimen, maar vooral na de release van Dopes To Infinity verloor ik mijn interesse in het gezelschap. Monster Magnet bleek ook een allesbehalve steady band: het was een komen en gaan van bandleden en als je in de pers iets vernam van Dave Wyndorf was het vrijwel altijd verslaving gerelateerd nieuws. De man is een aantal jaren het spoor zelfs compleet bijster geweest. Inmiddels is hij weer een aantal jaren clean en van vrienden vernam ik dat het laatste album Mindfucker ouderwets vet moest zijn. Tja, en als ze dan om de hoek in Eindhoven komen, ga je uit nieuwsgierigheid toch maar even kijken.

Door: Wim S.

Ik bleek niet de enige, oude nieuwsgierige te zijn want de grote zaal van De Effenaar was meer dan behoorlijk gevuld, ook al tijdens de laatste tonen van het voorprogramma Puppy. een verder nietszeggend rockend trio. Wanneer de heren van Monster Magnet op het podium verschijnen reageert het publiek direct enthousiast en dat lijkt zijn effect te hebben op Wyndorf want vanaf de eerste tonen van opener Dopes To Infinity laat hij duidelijk blijken er zin in te hebben. Hij hitst het publiek op met handgeklap met wilde arm gebaren en met het raggen op zijn gitaar. De band zet meteen een geweldig strak geluid neer: wat klinken ze goed zeg! Het totaalgeluid had van mij wellicht nog wel een tikkeltje harder gemogen maar hoe dan ook, het klinkt helder en duidelijk en zoals gezegd, superstrak. Van het nieuwe album krijgen we vervolgens Rocket Freak voorgeschoteld wat de ingezette lijn van de vette opener lekker doorzet. Ongecompliceerd en met een heerlijke groove zetten de heren een heerlijke sound neer.

De band heeft op de achtergrond een gigantische backdrop hangen met daarop de kop die we onder andere kennen van het Mastermind album maar dat blijft het niet bij. Door het logo van de backdrop heen worden ook filmpjes en visuals geprojecteerd. Dat schiet dus niet erg op. Het logo zorgt er namelijk voor dat je het overgrote deel van de videos niet of onvoldoende ziet! Weird. Ach ja ja, de band zal er wel over nagedacht hebben. Bassist Chris Kosnik (ook alweer vijf jaar bij de band) zorgt samen met drummer Bob Pantella voor een log en zwaar fundament waarover de heren Caivano en Sweeny hun overheerlijke solos mogen uitstrooien. In de loop der jaren zijn de songs van Monster Magnet steeds compacter geworden; de ellenlange solos en soundscapes van de early days zijn helemaal verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn repetitieve riffs gekomen die op een andere manier dus zorgen voor een soms hallucinerende trip. Opvallend is verder dat vooral het Dopes To Infinity album goed vertegenwoordigd is in de setlist met maar liefst met maar vier songs, terwijl er van meerdere albums helemaal niets wordt gespeeld. Na het vette When The Hammer Comes Down van het nieuwe album en de trip Negasonic Teenage Warhead gaat de zaal helemaal uit zijn plaat bij de eerste tonen van Space Lord. Hier zijn de mensen voor gekomen! En wat is het ook een vet nummer nietwaar? Wyndorf geniet zichtbaar van de enorme respons van het publiek. Er is heel veel interactie tussen band en de massa, hoewel niet in woorden (Wyndorf zegt helemaal niets tussendoor). Bijzonder hoe dat toch werkt tussen deze band en het publiek. De zaal springt, danst, schreeuwt en zweet en de groove van Space Lord doet De Effenaar schudden. Na 70 minuten verlaten de mannen vervolgens het podium om niet veel later terug te keren met een geweldige instrumentaaltje in de vorm van het mij onbekende CNN War Theme wat gespeeld wordt zonder Wyndorf op het podium. Het navolgende Dinosaur Vacume is dan vervolgens niets meer dan de inleiding tot het overweldigende einde van het optreden in de vorm van Powertrip. Nog 1 keer gaan band en publiek hand in hand helemaal uit de plaat.

Monster Magnet maakte op mij een sterke indruk. De band kwam niet alleen professioneel over maar ook goed op elkaar ingespeeld en met een fantastisch geluid. Zaken waar ik me op voorhand zorgen over maakte, maar dat bleek dus onterecht. Toch maar eens die laatste plaat aanschaffen en opzetten dus.

<< vorige volgende >>