Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Within Temptation & Beyond The Black

Tilburg 013 21 december 2018

De laatste jaren bracht Within Tempation hun erg gave speciale Black X-mas shows in de 013, maar dit jaar stond het optreden in het teken van de ‘Resist’-toer, ondanks het feit dat dit nieuwe album nog een aantal maandjes op zich zal laten wachten. Desondanks was de toer tot op heden een groot succes en ook Brabants rock-tempel 013 is drie avonden uitverkocht. Dat zegt genoeg over de populariteit van de band en middels een spetterende performance op deze vrijdagavond maakte de band overduidelijk dat men niet voor niets behoort tot de grootste bands uit ons kikkerlandje.

Door: Sjak

Fotograaf: Hans Lievaart

Daar waar we een maand geleden nog werden “getrakteerd” op de energieke maar verder weinig indrukwekkende metal van het Braziliaanse Ego Kill Talent had men nu een veel interessantere band in het voorprogramma geplaatst, zijnde het uit Duitsland afkomstige gezelschap Beyond The Black. Deze talentvolle band vertoont stilistisch veel overeenkomsten met Within Tempation en dus was het niet zo vreemd dat men behoorlijk goed ontvangen werd door de reeds goed volgestroomde zaal. Met ‘Heart Of The Hurricane’ heeft men in mijn beleving één van de beste platen van dit jaar uitgebracht en dus keek ik reikhalzend uit naar dit optreden van Jennifer Haben en consorten. Na het intro ‘Paint It Black’ was het dan zover en werd er afgetrapt met het titelnummer van de reeds genoemde derde plaat. Het Beyond The Black materiaal is enigszins poppy en erg catchy en dus hadden de aanwezigen weinig moeite om een en ander luidkeels mee te brullen. Zangeres Jennifer Haben was erg goed bij stem en ook gitarist Christian Hermsdörfer viel in positieve zin op door het verzorgen van de extreme zangpartijen en het gemak waarmee hij de prima riffs uit zijn instrument toverde. De “hits” ‘Lost In Forever’, ‘In The Shadows’ alsmede afsluiter ‘Hallelujah’ behoorden voor mij persoonlijk tot de hoogtepunten van het erg sterke optreden van Beyond The Black. Ik weet zeker dat we in de toekomst nog veel meer gaan horen van deze band, dat maakte hun overtuigende performance op deze avond wel duidelijk!

band image


Na de prima opwarmer was het rond tien over negen dan tijd voor hoofdact Within Temptation, wiens nieuwe plaat ‘Resist’ jammer genoeg pas in februari van volgend jaar verschijnt. Toch startte men met een drietal nummers van dat nog te verschijnen album en ‘Raise Your Banner’, ‘The Reckoning’ en ‘Endless War’ lieten horen dat dit weer een plaat is om naar uit te kijken. Ondanks het feit dat het nieuwe materiaal prima klonk, ging het publiek pas echt los bij ‘In The Middle Of The Night’ en ‘Stand My Ground’, maar dat is gezien de kwaliteit van deze nummers ook niet echt vreemd te noemen. Een erg fraai gezongen ‘All I Need’ behoorde tot het beste wat Within Temptation deze avond te bieden had en Sharon liet op dit erg mooie nummer horen dat ze nog steeds een erg goede zangeres en frontvrouw is. Het wederom nieuwe ‘Supernova’ wist me net als in de AFAS een maand geleden nog niet echt te pakken, maar een excellente uitvoering van ‘The Promise’ wist dat zeker wel te bewerkstelligen. Verdere hoogtepunten van het vlekkeloze en uitstekende optreden waren voor mij ‘Mercy Mirror’, ‘What Have You Done?’, ‘The Heart Of Everything’ en natuurlijk ‘Mother Earth’. De ruimt anderhalf uur die Within Temptation op het podium stond, waren dan ook in een vloek en een zucht voorbij.

band image


Een letterlijke ‘Stairway To The Skies’ van Sharon in de toegift zorgde voor een mooi einde van een wederom prima show. Het nieuwe materiaal vergde nog enige gewenning bij het enthousiaste publiek, maar dat zal slechts een kwestie van tijd zijn. Within Temptation bewees op het podium een geoliede machine te zijn, maar de spontaniteit had daar zeker niet onder te lijden getuige de prima interactie tussen Sharon en de aanwezigen. Het was weer puur genieten geblazen en hopelijk zal men volgend jaar na het uitkomen van de nieuwe plaat nog eens een toer doen. Dan zijn we zeker weer van de partij!

<< vorige volgende >>