Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Exodus, Sodom, Death Angel & Suicidal Angels

Tilburg 013 12 mei 2018

Dat Sinterklaas een sympathieke gast is, heeft hij dit jaar zeker weer bewezen. Hij heeft gewoon voor alle thrash metal liefhebbers een feestje geregeld in 013 met een aantal namen die misschien niet de grootste zijn uit het genre, maar wel tot de meest authentieke en originele horen. Onder aanvoering van Exodus komen vier bands ons verblijden met een heerlijke pot thrash metal die de echte BIG FOUR het schaamrood op de kaken zou moeten bezorgen. Al is het vooraf bij mij opgebouwde enthousiasme uiteindelijk niet helemaal waargemaakt. En dat deze avond wordt verzorgd onder de naam van MTV Headbangers Ball is eigenlijk alleen maar lachwekkend te noemen, want MTV heeft zich lang geleden, in ieder geval in Europa, al afgekeerd van muziek en de toegevoegde waarde van dit label zal dicht bij de nul liggen.

Door: Berto

Fotograaf: Hans Lievaart

band imageDoor het waardeloze tijdstip (voor de werkende onder ons in ieder geval) waarop het feestje begint, mis ik Suicidal Angels. Ik heb echter begrepen dat het een prima set was. Death Angel is gewoon een van de betere thrash bands die er nu zijn. Klassiekers als ‘The Ultra-Violence’ en ‘Act III’ uit de jaren tachtig hebben ze weten aan te vullen met neo-klassiekers als ‘The Evil Divide’ en ‘Relentless Retribution’. Strak als altijd en boordevol enthousiasme speelt de band zowel oud als nieuw materiaal. ‘Kill As One’ en Mistress Of Pain’ bijvoorbeeld van het debuut album en uit de latere periode ‘Claws In So Deep’ en ‘The Moth’. De gitaartandem Rob Cavestany en Ted Aguilar behoren tot de top van het genre, dat is wel weer een duidelijk gemaakt vandaag. Retestrak en toch vol energie vliegen de riffs door de zaal en brengen de aanwezigen in beweging. Zanger Mark Osegueda is goed bij stem en bedankt het publiek oeverloos voor hun steun en iedereen is onderdeel van de grote thrash metal familie enzovoort. Heel oprecht, maar iets te sentimenteel voor mij.

band imageSodom is niet zo lang geleden aan een nieuw hoofdstuk begonnen, toen bandleider en Sodomiet van het eerste uur Tom Angelripper de rest van de band verzocht op te zouten en nieuwe bandleden binnen haalde. Hij heeft ze ook wel voorgesteld vanavond, maar de namen zijn me weer ontschoten. Voordeel is wel dat er nu twee gitaristen zijn en dat zorgt voor een voller geluid dan voorheen. Ook nieuw is de EP ‘Partisan’ waarvan vanavond het titelnummer wordt gespeeld en dat nummer past uitstekend tussen de rest van hun materiaal. Ook op het podium is aan de aankleding gedacht, want er staan twee imposante (namaak) soldaten op het podium, bekend van de cover van (bijvoorbeeld) het album ‘Persecution Mania’. Leuk detail zijn de verlichte ogen die de zaak iets sinisters geven in het donker. Verder speelt de band natuurlijk ook weer oudere nummers, zoals ‘Remember The Fallen’, ‘Sodomy And Lust’ en ‘Bombenhagel’ en ook Sodom is vandaag behoorlijk strak bezig. Een kleine irritatie in de loop van de set wordt voor mij wel de iets te hard afgestelde drums, maar dat Sodom beter klinkt met twee gitaristen is wel duidelijk.

band imageExodus is eigenlijk de band van Gary Holt. Ondanks dat die onderweg is met Slayer tijdens hun afscheidstournee, gaat Exodus echter gewoon door met optreden, al is deze tour wel voorlopig de laatste. Opvallend is dat er van het legendarische debuut maar liefst zes nummers worden gespeeld. Niets mis mee, moeten we zeker niet over zeuren, maar er zijn nog wel meer goede nummers te vinden in hun catalogus. Gelukkig is Exodus in goede doen en speelt lekker strak. Zanger Zetro babbelt lekker tussen de nummers door, de gitaren staan strak, het drumwerk is soepel en zelfs de basgitaar kunnen we horen. Naast nummers van ‘Bonded In Blood’ zoals ‘And Then There Were None’, ‘Impaler’ en ‘Piranha’ horen we natuurlijk ook ‘Toxic Waltz’, voorafgegaan door een stukje ‘Motorbreath’ (origineel van Metallica, voor de ongeletterden onder u) en ‘Fabulous Disaster’. Het enige nummer van het laatste album ‘Blood In Blood Out’ is ‘Body Harvest’ dat prima past tussen de overige klassiekers. Tijdens dit optreden ontstaat ook de grootste moshpit van de avond en tijdens ‘Toxic Waltz’ loopt de halve zaal heen en weer te springen en te rennen, wat een machtig gezicht is. Ook veel vrouwelijke deelnemers trouwens en ze worden met alle hoffelijkheid behandeld. Een uitstekend afsluitend optreden dus van een band die meer succes verdient dan ze tot nu hebben gekregen en duidelijk ook meer is dan alleen de band van Gary Holt.

Een kanttekening bij deze geslaagde avond moet toch worden gemaakt mijnerzijds, want ondanks dat er iets verschoven wordt in het tijdschema, waardoor er meer tijd voor de bands ontstond, wordt die extra tijd opgevuld met ouwehoeren in plaats van een extra nummer. Misschien wordt dit veroorzaakt door de strakke regie van de tourleiding of het gebrek aan improvisatie vermogen van de bands, maar het haalde bijvoorbeeld bij Death Angel wel de vaart uit het optreden. Maar dit is dan ook het enige wat mij tegenviel deze avond, verder was het een muzikaal heerlijk strakke avond.

<< vorige volgende >>