Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Five Finger Death Punch

Tilburg 013 6 december 2017

De mannen van Five Finger Death Punch behoren al sinds lang tot mijn favorieten en dus was het niet zo’n probleem om tijd vrij te maken om hun show in Tilburg op 12 juni bij te gaan wonen. Elk concert van deze band is een waar spektakel, maar dat deze specifieke show zo memorabel zou worden had niemand van tevoren kunnen voorspellen.

Door: Hans Lievaart

Fotograaf: Hans Lievaart

Voordat de hoofdact het podium zou betreden, mocht het Nederlandse Mandrake’s Monster de aftrap verzorgen en de volle zaal in de juiste stemming proberen te krijgen. Deze vijf heren uit Enschede schotelden ons wat mysterieus aandoende rock voor, waarin de invloeden van onder andere Foo Fighters en Queens of the Stone Age duidelijk naar voren komen. Door de enorme drukte en de zeer strenge security controles was ik echter redelijk laat binnen en heb ik dus weinig mee kunnen krijgen van deze band. Het was wel duidelijk dat de heren goede zin hadden in wat ze deden en dat werd door het aanwezige publiek erg gewaardeerd.

Om half negen was het dan zo ver en de heren uit Las Vegas betraden het podium. Direct na het starten van de intro-tape deed de eerste verrassing zich voor, daar niet zanger Ivan Moody maar Bad Wolves-zanger Tommy Vext het podium op kwam om de eerste song voor zijn rekening te nemen. Niet alleen ondergetekende, maar ook het in grote getale opgekomen publiek was hierdoor enigszins uit het lood geslagen. Toen na een aantal minuten uiteindelijk een duidelijk zwaar geïrriteerde Ivan Moody zijn gezicht liet zien, werd de boel meteen op scherp gezet door zijn uitspraak “I am the singer of Five Finger Death Punch”. Dit viel dan weer niet in goede aarde bij de rest van de band en dat leidde tot de nodige opmerkingen over een weer, duidelijke irritaties naar elkaar toe en uiteindelijk zelfs tot een gitaar gooiende Jason Hook en een barkruk gooiende Ivan Moody. Als klap op de vuurpijl wilde Ivan nog even een spectaculaire stage-dive doen, ware het niet dat hij niet opgevangen werd door het publiek en dus mijn zijn snufferd op de grond belandde. Aan het uitermate hectisch verlopen optreden kwam na een klein uur dan ook abrupt een einde, wat er voor zorgde dat het legioen fans totaal verbluft en verbijsterd achterbleef. Deze wanprestatie van Five Finger Death Punch werd in de media breed uitgemeten en, ondanks het feit dat het terecht is dat de band zijn fans nooit zo in de steek had mogen laten, is er toch enigszins begrip op te brengen voor hetgeen op het podium gebeurde. De intro-tape werd namelijk veel te vroeg ingezet en zanger Ivan Moody bleek op dat moment nog niet eens in het gebouw te zijn. Hierdoor werd Tommy Vext “gedwongen” om het gat vocaal in te vullen, wat bij de zwaar onder invloed verkerende Ivan totaal verkeerd viel, waardoor hij compleet door het lint ging. Verder had men te maken met de nodige technische problemen, waardoor de irritatie alleen maar toenam en men als gevolg hiervan de aanwezigen een dramatisch slecht optreden voorschotelde. De organisatie van 013 treft in ieder geval absoluut geen blaam, maar ook zij konden weinig invloed uitoefenen op hetgeen er op deze avond zich op het podium afspeelde.

band image


Een paar dagen later kwam het bericht dat zanger Ivan naar huis gestuurd was en dat de rest van de toer verder afgewerkt zou worden met Tommy Vext als zanger. Verder had men het besluit genomen zich voor hun fans te revancheren voor deze wanprestatie en een week later een gratis concert te doen. Een week later was ik dus weer in Brabant’s rock-tempel 013 te vinden en ik was zeer benieuwd in hoeverre men in staat zou zijn het ingedeukte imago weer te herstellen.

Het voorprogramma op deze negentiende juni werd verzorgd door de Waalwijkse band Present Danger, die dit keer geen Metallica-tribute show verzorgden, maar enkel en alleen eigen werk ten gehore bracht. Om klokslag acht uur werd er afgetrapt en de al enigszins zenuwachtige band kreeg in het eerste nummer ook nog eens te maken met een gebroken snaar. Raymond, Maikel, Martijn en Thijs lieten echter zien dusdanig professioneel te zijn, dat het publiek hier weinig tot niets van merkte. De vele optreden die de band in het verleden al heeft verzorgd, lieten duidelijk blijken dat men een zeer goed ingespeeld viertal is, dat ook het song materiaal in huis heeft om een stampvolle 013 goed op te warmen. Gedurende het half uurtje dat men tot hun beschikking had, werden de veelal van het album ‘Face The Truth’ afkomstige nummers met veel energie de zaal in geslingerd en vooral ‘The Viking Age’ werd erg goed neergezet. Present Danger kan dan ook met trots terugkijken op wat ze deze avond hebben laten zien en horen.

band image


Om negen uur was het dan tijd voor de revanche van Five Finger Death Punch en kwam men het podium op om de show met ‘Lift Me Up’ en ‘Never Enough’ te openen. Vanaf het eerste moment dat Chris Kael zijn eerste stappen op het podium zette, daverde de 013 op zijn grondvesten. Het was duidelijk dat hier iets goed te maken viel en dat werd door het publiek erg gewaardeerd. Ik heb 013 wel eens uit zijn dak zien gaan, maar wat er op deze avond aan energie vrijkwam heb ik nog niet eerder mogen beleven. Tommy Vext liet zowel qua podium presentatie als zang zien een waardig vervanger voor Ivan Moody te zijn en nummers als ‘Got Your Six’, ‘Jekyll And Hyde’ en ‘Burn It Down’ werden dan ook retestrak neergezet. Tommy’s inzet en energie zorgden er voor dat het song materiaal erg fris en energiek overkwam en eigenlijk miste niemand zanger Ivan Moody. Begrijp me niet verkeerd, zeker bij nummers zoals ‘Wrong Side Of Heaven’ komt Ivan beter uit de verf, maar toch bleek Tommy Vext een uitermate goede vervanger te zijn voor hem. De band bleek ook nog over de nodige humor te beschikken, want toen het om tien uur donker werd op het podium, hadden velen in het publiek toch de angst dat het na een klein uurtje wederom afgelopen zou zijn. Toen het licht echter weer aanging en de show gewoon verder ging kon men opgelucht ademhalen en genieten van deze geweldige show. Five Finger Death Punch had zichzelf de problemen op de hals gehaald, maar heeft zich ook uitermate goed gerevancheerd hiervoor. Men is ook zeker geslaagd in het terugwinnen van hun fans, op een enkele zeikerd na dan. Jammer dat de media aan dit soort positieve zaken dan weer wat minder aandacht besteed. Top show van een top band!

<< vorige volgende >>