Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Melechesh & Keep Of Kalessin

Arnhem Willemeen 5 juni 2015

Melechesh, Keep Of Kalessin en Tribulation hebben alledrie hun plaatsje in de metal weten te verdienen met een eigenzinnige benadering en absoluut een eigen stijl. De oosterse benadering van Melechesh, de bombast van Keep Of Kalessin en de mengelmoes aan stijlen van Tribulation zijn lekker luistervoer, maar live klinkt zoiets vaak toch nog beter. Als de bands dan ook gezamenlijk komen touren, dan moet je daar natuurlijk gaan kijken. Zo gezegd, zo gedaan.

Door: Berto

Door de vroege programmering van de eerste twee bands Embryo en Cvinger ben ik die misgelopen. Vanuit de zaal heb ik echter begrepen dat die toch een beetje tegenvielen, dus ik had niet veel gemist. Tribulation brengt wel een goede set, die gekenmerkt wordt door een mengeling van stijlen. Death metal met een vleug traditinele heavy metal en een jaren zeventig 'vibe', zo zouden we het kunnen beschrijven. De beide gitaristen doen vol enthousiasme hun ding, wat in eerste instantie nog geen effect had op de zaal, maar naarmate de set vorderde kwam er wat meer beweging. Het gaat bij Tribulation meer om sfeer dan om brute kracht en het lukt ze zonder meer om die juiste snaar te raken.

Keep Of Kalessin combineert melodie en bombast aan kracht en dat met zijn drieen. De vaste drummer is dan ook nog eens met Gorgoroth naar Indonesiƫ, dus wat ze hier neerzetten is een hele prestatie. Het nieuwe album 'Epistomology' wordt direct flink vertegenwoordigd, de eerste drie nummers die worden gespeeld komen van dit album. De meeste bijval vinden ze toch bij het oudere materiaal, zoals 'The Awakening'. De afwisseling tussen cleane en rauwe zang werkt ook goed en het gitaarwerk, toch het lekkerste onderdeel van de muziek, is goed te horen. Later dit jaar te zien als headliner, dus ga dat zien.

Melechesh is inmiddels al een redelijk ervaren band en dat merk je aan alles. Tijdens de opkomst van de bandleden zijn er een aantal in hoofddoeken gewikkeld, wat een grappig dingetje is, maar na het eerste nummer gaan die gelukkig al weer af. Hun set is degelijk, strak en swingt soms de pan uit. Hun kenmerkende oosterse ritmes die zijn verwerkt in de songs, zorgen dat de zaal eigenlijk continue in beweging is. Echte meezingers zijn het niet, maar ze klinken een stuk vetter dan op plaat. Een nummer als 'Genies, Sorcerers And Mesopotamian Nights' is live altijd een knaller, maar ook een nieuwe track als 'The Pendulum Speaks' klinkt uitstekend. Een uur mesopotamische metal later zijn we al weer klaar en kunnen we spreken van een prima afwisselende metalavond in de Willemeen.

<< vorige volgende >>