Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Tribulation, Ketzer, Venenum & Alchemyst

Tilburg Little Devil 22 maart 2013

Tijdens de 'Europe In Ashes' tour trapt Tribulation af in Nederland en mogen we als eerste het nieuwe werk live aanschouwen. Benieuwd als we zijn neemt Lords Of Metal een kijkje in Little Devil te Tilburg om te zien en te horen of Tribulation de hoge verwachtingen die het schepte met het nieuwe album ook live kan waarmaken.

Door: MoL

Fotograaf: MoL

De avond wordt afgetrapt door Alchemyst. Met de snelle black/death metal van deze Duitser is de kleine zaal van de Little Devil (what's in the name) al snel wat voller. Hoewel er nog genoeg mensen zijn die eerst nog van hun biertje genieten in de bar. Missen de achterblijvers dan iets? Nou, niet echt. De act ziet er goed uit met een zanger die onder de zilverkleurige paint zat. Ook het occulte in hun teksten dragen ze met een dergelijke uitdossing uit. Tevens zorgen de lange instrumentale stukken tussen de nummers door voor de nodige sfeer die past bij hun voorliefde voor het occulte. Het nadeel van die lange stukken is dat ze wel de vaart uit het concert halen. En dat is het grootste minpunt van Alchemyst. Nergens wordt het concert werkelijk een mooie beleving op deze manier. Daarbij klinkt het geheel live een stuk rammeliger dan op CD en zo draait het optreden van Alchemyst uit op een teleurstelling.

Venenum is daarentegen een enorme opsteker deze avond. De snelle death metal met hier en daar wat stukken thrash metal brengt de zaal in verroering en we spotten de eerste headbangers. Logisch ook met een band die zo snel en strak speelt als Venenum doet. Ook de fervente bierdrinkers komen nu maar eens een kijkje in de zaal nemen en worden op hun wenken bediend. De Duitsers hebben pas één titelloos album uit dat overigens ook zeer de moeite waard is. En live komt hun muziek ook prima over. Venenum is gewoonweg een prima band en barst van de energie die voor iedereen voelbaar is. Tribulation zal zijn best moeten doen om het optreden van deze death metallers te overtreffen. De derde band, eveneens Duits, is Ketzer. De agressiviteit die Ketzer geweldig tot uiting brengt in hun muziek sloeg over op de zaal. Nu kan dat zorgen voor een heerlijke avond headbangen en pitten, maar het leidde hier en daar helaas tot wat kleine narigheden. Als vervolgens ook nog de verfoeilijke rookmachine ervoor zorgt dat de stoppen niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk doorslaan, is het concert snel afgelopen. Een teleurstellend concert, maar de band treft hierin absoluut geen blaam.

De band waarvoor iedereen komt is natuurlijk Tribulation. Wat hebben die gasten ons verrast met hun tweede langspeler 'The Formulas Of Death'. De plaat bevat veel melodieuze stukken en de nummers zijn veel langer, zodat de plaat ongeveer twee keer zo lang is als zijn voorganger. Omdat muzikaal een flinke stijlbreuk is gemaakt met 'The Horror' ben ik zeer benieuwd hoe dit alles live zal overkomen. Tribulation kiest ervoor om vooral te putten uit het nieuwe werk. Zo komen 'Wanderer In The Outer Darkness' en 'Rånda' voorbij. Ook is er even ruimte voor 'The Vampyre' afkomstig van 'The Horror'. Er wordt afgesloten met de nummers waarmee ook 'The Formulas Of Death' wordt afgesloten, namelijk het instrumentale 'Ultra Silvam' gevolgd door 'Apparitions'. Vanwege de melodieuzere stijl van de nummers van 'The Formulas Of Death' wordt er niet zo druk geheadbangd als bij de eerdere bands, behalve wanneer 'The Vampyre' wordt gespeeld. Maar Tribulation is ontegenzeggelijk de band van de avond. De show en de sfeer zijn prima en de nummers van 'The Formulas Of Death' staan live net zoals op CD als een huis.

<< vorige volgende >>