Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Threshold, Enochian Theory & Cryptex

Helmond Lakei 3 februari 2013

Een driedubbel prog concert in het Helmondse De Lakei. We namen deze keer geen risico van uitlopen en dus missen van de finale omdat de NS niet later Nijmegen kan bedienen vanuit Helmond. Dus met de auto naar Threshold, Enochian Theory en Cryptex die in omgekeerde volgorde aantraden…

Door: Winston

Fotograaf: Suzie Ziener

De keren dat ik in De Lakei was het niet zo goed gevuld als vandaag, maar in het geval van Threshold was dat geen verrassing. Zanger Damian Wilson staat er zo ongeveer gemiddeld drie keer per jaar. Maar voordat hij wederom de sterren van de hemel zou zingen kreeg de volle zaal eerst nog twee andere prog bands te zien en horen.

Als eerste Cryptex, een band die zelfverklaard prog folk rock maakt. Een enthousiaste band met een uitbundige en vrolijke zanger/toetsenist/bassist aan het roer. De band heeft iets heel eigens en wist me te boeien. De drie heren voelden zich wel lekker thuis in Nederland en wisten het publiek met nummers van hun album 'Good Morning, How Did You Live?' aangenaam te vermaken. In de shop aan de zijkant stond een live DVD opgenomen in De Bosuil te Weert te koop dus ik denk dat men zelf ook wel blij is met de Nederlandse prog rock fan. Er zit variatie, pit, melodie en vooral drive in de muziek van Cryptex dus is een check out zeker aan te raden.

Enochian Theory zei me qua naam wel iets, maar niet heel veel; dat de band wel met Dream Theater vergeleken werd…dat bleek wel terecht maar ook weer niet helemaal. De muziek van de Engelsen is wel complex en technisch hoogstaand maar waar Dream Theater toch nog catchy kan worden heeft Enochian Theory daar moeite mee. Ook omdar zanger Ben Harris-Hayes soms niet heel zeker stond te zingen. Doe er maar een flinke hap Porcupine Tree een ene paar druppeltjes Tool bij is mijn mening als ik het dan qua stijl moet duiden. Ook deze band stond lekker en losjes te spelen maar de vonk bleek wel wat kleiner dan bij de openers van de avond. Toch wel een goede keuze van Threshold om deze band mee te nemen, nét weer even wat anders dan de andere twee bands in de package.

band imageBijna een thuiswedstrijd was het voor Threshold, al jaren en jaren een van de betrouwbaarste bands in het prog rock gebeuren. Wel eens pech gehad met de zanger(s) maar zowel de albums als de optreden zijn van hoog niveau. Het nieuwste album 'March Of Progress' kenmerkte de terugkeer van zanger Damian Wilson die de al eerder gestopte en helaas inmiddels overleden Andrew Mc Dermott opvolgde. Ik had Wilson nog niet zo lang geleden al met Headspace gezien en wist dus al dat hij onfeilbaar live zingt, Threshold was al langer geleden dat ik ze zag (het legendarische Prog Power concert in 013) en ik was verrast hoe sterker deze band geworden was live. Toetsenist Richard West en gitarist Karl Groom houden de band bij de les en drummer Johanne James is ondanks zijn geringe gestalte al boeiend om naar te kijken alleen. De prog rock drummer pur sang als je het ziet en hoort; dirigerend, ín de muziek en de motor. Als een machtig collectief ontsteeg de band de twee support acts al heel snel en met een goede mix van oud en nieuw werk werd De Lakei voortreffelijk bediend. Alhoewel goede mix, de nadruk lag wel duidelijk op 'March Of Progress' maar omdat het een heel goed album is vormde dat geen probleem. Natuurlijk is het even wennen aan de stem van Wilson in de McDermott nummers maar dat duurde niet lang. Wilson is die klasse zanger die moeiteloos én overtuigend de nummers naar zijn hand kan draaien. Daarbij is Wilson een leuke frontman geworden die voluit met het publiek kletst. Zo werd zijn inmiddels volle baard bediscussieerd en om zijn plezier te illustreren nam hij aan het einde van de show een fraaie, doch iets onverwachte stage dive. Het duurde even voor ik 'm weer zag… Threshold was gewoon ontzettend goed en ik kijk al uit naar het Rock Hard festival om ze daar weer te zien.

<< vorige volgende >>