Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Mario’s Metal Meeting V

Little Devil - Tilburg 15 oktober 2011

Mario van Dooren is er zo een…zo'n échte old style metalhead. Altijd bereid om de nodige kilometers af te leggen voor zijn nodige dosis heavy metal. In 2007 startte hij zelfs zijn eigen festival onder de naam Mario's Metal Meeting en de vijfde editie alweer vond plaats in het weekend van 14 en 15 oktober in het gezellige Little Devil te Tilburg. Helaas kon uw reporter alleen de zaterdag bijwonen maar dat drukte de pret geenszins…

Door: Winston

Fotograaf: Winston

Een van leukste namen op de bill was die van S.E.T.I., de nieuwe band van John Cyris, Agent Steels' orginele zanger. Die zou dan eindelijk bij zinnen gekomen zijn? De man staat er om bekend nogal 'vreemd' te zijn, de reünie met Agent Steel, die door iedereen met ingehouden adem werd afgewacht mislukte al vrij snel. Wel was S.E.T.I., zijn nieuwe band dan een teken dat hij terug naar de de metal wereld wilde. Mario was dan trots dat hij de band wist te strikken voor zijn eigen ding. Ongeveer een week voor de bewuste datum zag ik op zijn Facebook het slechte nieuws…Cyriss had zijn wensenlijstje dermate 'opgehoogd' dat het niet meer haalbaar voor een metalhead die op eigen houtje een festival samenstelt dus werd S.E.T.I. heel simpel verwijderd met een nog nette toelichting van Mario. Conclusie en tip; Cyriss is nog steeds leip en zaaleigenaren moeten maar drie kaar nadenken voor ze hem benaderen om een optreden te doen. Helaas waren ook andere beoogde acts door omstandigheden uitgevallen zodat de zaterdag nu vijf bands aantraden; het nationale talent Lord Volture, Het Italiaanse Rain, Het Belgische Fire Force, het heropgerichte Angus (ja, de Nedermetal band van weleer) en de ervaren Britten van Tokyo Blade. Een mooie samenstelling al zou je de voorgeschiedenis niet weten.

band imageIk was nog niet eerder on Little Devil geweest en was verrast bij aankomst, een redelijk aantal denim and leathers hadden zich al gemeld om de eerste band Lord Volture te komen zien. Er kon meer bij maar ja, zaterdagmiddag, ook metalheads moeten boodschappen doen, auto's wassen, naar voetbal van de kids e.d. Het kon de pret van de band niet zo drukken, zanger David Marcelis staat waar dan ook altijd als ware hij in de Hammersmith of Long Beach Arena. Wijdse gebaren, publiek betrekkend… Goed om te zien alleen in een bescheiden zaaltje als Little Devil wellicht wat too much. Lord Volture is toe aan hun tweede album getiteld 'Never Cry Wolf' en zo deden ze daar ook wat nummers van waaronder 'Korgon's Descent'. Vanwege de beperkte speeltijd ging men over tot een medley van nummers van het eerste album en ook dat is wat overdreven. Alsof het MMM publiek alle Lord Volture nummers al uit het hoofd kennen… speel dan één of twee nummers meer, een medley is zelfs voor de allergrootste een noodoplossing, vaak not done en dat spandoek met “David Marcelis' Lord Volture” kan echt niet, plak daar even een stukje tape op. Er zit genoeg pit en talent in deze band om het zonder deze dingetjes te maken al is een beetje grootheidswaanzin is niet erg, zo val je wel op. Even de balans vinden dus.

band imageOne down, four to go; Uit Italië helemaal stapte Rain het podium op en ik dacht even dat we een Guns 'n Rosed aftreksel zouden gaan zien maar al snel werd dat vermoeden ontkracht. Muzikaal wel de vreemdste eend in de bijt maar zolang er maar ronkende gitaren klinken en er stembanden tot het uiterste gaan paste eigenlijk alles wel op een dag als deze. Rain bracht een sterke mix van AC/DC meets The Cult meets sleaze rock, vette en swingende riffs. de band is al een hele tijd actief, op en af sinds 1980 zelfs en heeft al veel ervaring als support act voor de grotere bands opgedaan. Een paar jaar geleden kreeg Rain met Francesco Grandi een nieuwe zanger die alles ook goed kan zingen. Het rustigere maar zeker ook het heavier werk handelt hij overtuigend af, leuke kennismaking met deze band.

De Little Devil ligt vlak bij het station en centrum van Tilburg dus een plek om even wat te eten tussendoor was snel gevonden. Omdat de bands na elkaar optraden en er dus redelijk wat tijd tussenzat dacht ik dat er ruim de tijd was om even in de buurt wat te gaan eten. Tijd wel maar helaas was de shoarma/pizza tent niet alleen de hongerige hardrockers aan het voeden maar ook de hongerige thuisklanten zodat de tijd van uiteindelijke bereiding en distributie van een simpel broodje shoarma ervoor zorgde dat het optreden van het Belgische Fire Force op twee nummers na gemist werd. Bij terugkomt trof ik gebalde vuisten, een fanatieke band die een voortzetting bleek te zijn van Double Diamond, eens een belofte van onze Zuiderburen. Zanger Flype heeft nog niets van enthousiasme verloren en zijn stem is ook nog prima in vorm. Dat werd bewezen met een sterke uitvoering van Manowar's 'Battle Hymn' dat door het inmiddels vollere Little Devil gretig werd verslonden, het eerste feestje. Fire Force brengt binnenkort een nieuw album uit en zet daarmee namens België weer een metal vlag op de kaart.

band imageEn toen was het tijd voor de wederopstanding van een Nedermetal naam uit de jaren 80. Angus boekte ooit een bescheiden succesje met een bewerking van Madonna's 'Papa Don't Preach' ('Papa Don't Freak'), maar heeft het na een paar redelijke speed metal albums niet gered om verder carrière te maken. Het verraste me dan ook compleet toen ik hoorde dat deze van oorsprong Amsterdamse band op MMM V zou aantreden als vervanging van S.E.T.I. Allang niet meer in de line-up acterende van de tijd dat ik ze wel eens had gezien, in feite was alleen drummer William Lawson nog maar overgebleven. Leuk contrast; een wat oudere vent in een band met een jonge gast als zanger. Ik had vooraf het idee dat deze Nollie Groen voor het optreden behoorlijk de zenuwen had maar toen hij eenmaal 'mocht' bleek daar verder niets van. Vocaal tapt Groen uit een sterker vaatje dan Ed Lois, die ik ooit de Bolle Jan van de heavy metal benoemde, niet alleen vanwege zijn fysiek. De typerende Nedermetal sound heeft de band weten te behouden en gitarist Patrick Kruijer trekt behoorlijk van leer en meneer kreeg zelfs een solo spot. Zijn stijl deed me denken aan die van de Japanse Akira Takasaki, de stergitarist van Loudness. Het tweede feestje van MMM V werd gevierd toen een aantal fanatieke fans op het podium stapten voor een demonstratie Oud Hollandsch headbangen en airguitaren. Lang geleden dat ik dat zag! Geen Madonna dingetjes in de set, gewoon lekkere metal, Angus zien we nog wel een keer terug, Keep It True in Duitsland kan ze zo boeken denk ik.

band imageTokyo Blade was in de jaren 80 een van de bands waar een grote toekomst aan werd toebedacht, sommige spraken zelfs van de ideale sparringpartner voor Iron Maiden. Na een aantal sterke albums werd het helaas toch kwakkelen en bleef de band in de middenmoot steken. Sinds 2008 zijn vier mannen van de originele line up weer als Tokyo Blade bij elkaar; John Wiggins (gitaar), Andy Boulton (gitaar), Andy Wrighton (bass) en Steve Pierce (drums). Met vocale bijstand van Domain zanger Nicolaj Runhow nam de band recentelijk een nieuw album op 'Thousand Men Strong' en in deze samenstelling werd Little Devil en MMM V getrakteerd op een lekkere dagafsluiter. Dat lag natuurlijk ook wel aan de alcoholnuttiging dat door het personeel vlot werd geserveerd; koude flesjes Grolsch, prima te verteren. Zanger Runhow deed het goed als vond hij zelf dat het beter kon, ik heb geen valse noot gehoord in de set die meteen maar met 'Night Of The Blade' begon. En het is toch mooi om te zien hoe gitarist Boulton nog helemaal die flamboyance heeft terwijl John Wiggins er uit ziet alsof ie morgen je huis komt schilderen. Metal zit in je bloed en daar gaat het om natuurlijk, Tokyo Blade was in goede vorm, hoe het concert afliep heb ik helaas moeten missen in verband met laatste trein, maar ik vertrouw erop dat men in stijl MMM V heeft afgesloten.

Mario van Dooren heeft het vanwege de S.E.T.I. bullshit laten vallen dat deze editie misschien wel eens de laatste Metal Meeting was, maar metal Nederland en België, dat mogen we niet toestaan. Er zijn nog genoeg bands die wél willen lijkt me en geen sterrenstatus willen pretenderen. Mario en crew zijn de échten en moet gekoesterd worden. See you in Königshofen bij Keep It True!

<< vorige volgende >>