Listen live to Radio Arrow Classic Rock

The Secret, Tombs & Black Haven

013 - Tilburg 8 april 2011

Met 'Path Of Totality' heeft het Amerikaanse Tombs misschien wel mijn persoonlijke plaat van het jaar gemaakt. Als ze dus samen met The Secret, nog zo'n kanjers, naar het gezelligste zweethol van Nederland komen dan ga je dus gewoon. Dat moeten meer mensen gedacht hebben, want op deze donderdag in het midden van de vakantie is de voormalige Batcave goed gevuld.

Door: Jasper

De Belgen van Black Haven mogen de avond aftrappen. Ze zijn een prima opwarm band voor deze avond, maar niet veel meer dan dat. De donkere mix van punk en hardcore doet wel wat denken aan Tragedy en aanverwanten, al maken de vocalen wel een verschil. Zanger Kluze wisselt rauwe brullen af met meer melodieuze klanken en dat zorgt wel voor een frisse noot. Er blijft echter noch van de nummers noch van de performance veel hangen en na een half uurtje is het wel weer mooi geweest.

Ik kwam vanavond voor Tombs en gelukkig stelt de band mij geen moment teleur. Speciaal voor de live shows treedt de band met een extra gitarist aan, zodat het geluid album-waardig klinkt. Zanger/gitarist Mike Hill heeft in eerste instantie geen enorme uitstraling, maar zijn spel en overtuigende vocalen maken dit direct goed. Live wordt nog eens extra benadrukt waarom 'Path Of Totality' zo'n steengoede plaat is. Zo'n beetje alle nummers komen vanavond voorbij en het enige dat ik kan aanmerken op het optreden is dat debuut plaat 'Winter Hours' compleet afwezig was. Alsof dat zo'n misselijke plaat was. Een luxe probleem laten we maar zeggen. De zaal staat erbij en kijkt ernaar, door zwartgerande hipster brilletjes en met de tattoo armen over elkaar. Als ik om me heen kijk zie ik veel dezelfde gezichten als bij Neurosis in Eindhoven, best logisch ook gezien de overeenkomsten in geluid. Na drie nummers staan voel ik me geroepen om de band te laten blijken dat ik dit optreden meer dan een beetje gaaf vind en uiteindelijk sta ik naast een man of drie te headbangen vooraan.

Na het optreden van Tombs haal ik in mijn enthousiasme direct een shirt van de band bij de merch stand. Daar verzekerd Mike Hill me dat ze zeker binnenkort weer terugkomen om headliner shows te doen. Het woord “Roadburn” valt ook...dus wie weet? Zeker is dat The Secret vanavond voor mij meer een naprogramma is dan een afsluiter. En dat ligt niet eens zozeer aan de kwaliteit van de band. Met de nadruk op het ziedende 'Solve et Coagula' uit 2010 zit het met de sound in ieder geval wel goed. Vooral de zwartgeblakerde doomy stukken worden nog eens extra gerekt en met feedback besmeurd, zodat de snellere stukken extra fel vlammen. Wat ik persoonlijk wat minder vindt aan The Secret, vooral live, is dat met zoveel Converge-achtige agressie de identiteit van de nummers moet inboeten. Het is hard, lomp en beestachtig, maar welke nummers nou wanneer gespeeld worden is soms niet helemaal duidelijk...

Al met al een mooi avondje in Tilburg met zowaar een goede opkomst voor een stel progressieve underground bands. Hopelijk zien we Tombs weer snel terug met een langere set want dit smaakte naar meer. Voorlopig onthoud de zeurende piep in mijn oren me aan een heel geslaagde avond.

<< vorige volgende >>