Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Katafalk

Katafalk is één van de betere Nederlandse bands op het podium en op CD. Dat laatste bewijzen ze met het geniale nieuwe album "Storm Of The Horde". Wil je meer weten over de band lees dan het interview met gitarist Christiaan.

Door: Deborah | Archiveer onder

Jullie hebben een geniaal album uitgebracht, zal dit jullie grote doorbraak worden?

Hopelijk wel, we hebben er lang genoeg voor geknokt! Katafalk bestaat namelijk al sinds 1995 en na 2 demo's en ettelijke line-up wisselingen is hier nu eindelijk maar toch de debuut CD!

Hoe verliepen de opnames van jullie nieuwe album ''Storm Of The Horde''?

Prima, het viel heel erg mee. Drums en gitaren stonden er al heel snel op. Solo's er in een avondje er opgeknald (great fun!), later de bas en zang, nog wat sfeertapijtjes en toen konden we mixen en tenslotte masteren. CD is opgenomen in de SingSing studio Metslawier (oa My Minds Mine, Cirrha Niva). We hebben er al met al 10 dagen overgedaan.

Al veel goede reacties gehad van de pers en jullie omgeving?

De CD ligt 25 januari pas in de winkels, maar de mensen die 'm al hebben kunnen horen zijn er laaiend enthousiast over. De reacties van de e-zines en de internationale metalpers zijn tot nu toe ook allemaal lovend, bijvoorbeeld 4/5 in het grote Franse Metallian Magazine. In onze stamkroeg "De Ster" doet-ie het ook goed!

Katafalk heeft heel wat line-up wisselingen doorgemaakt binnen een kort tijdsbestek. Vanwaar deze line-up wisselingen?

Line-up wisselingen kunnen meerdere oorzaken hebben en zijn vaak per geval verschillend. Vaak is de reden geen tijd/zin/inzet en natuurlijk de onvermijdelijke muzikale meningsverschillen. Helaas hebben wij nogal wat line-up wisselingen doorgemaakt, wat ook de reden is dat de debuut-CD zo lang op zich heeft laten wachten.

band image


Katafalk heeft sinds december een nieuwe zanger Niels. Eigenlijk was Wokkel wel het gezicht van Katafalk. Hoe is Niels ontvangen door het publiek?

Wokkel is eind 2001 al opgestapt. Daarna hebben we een tijd Amerikaanse zanger gehad (Rodney), maar die moest weer terug naar de U.S. Omdat we nog geen nieuwe zanger hadden heeft Wokkel de plaat ingezongen. Niels zit sinds eind 2002 bij ons en hij doet het prima. Hij heeft al met ons opgetreden met en dat ging erg goed. Prima frontman met ook de nodige podiumervaring, aangezien hij ook gitaar speelt in Prostitute Disfigurement.

Hoe bevalt de Cold Blood Industries package met de Groningse bands INRI en Monastery?

Goed, we zijn al een paar keer samen geboekt. Het heet de CBI package omdat zowel INRI als Katafalk bij CBI zitten, en Monastery de band is van de CBI webmaster. Het is altijd een leuke sfeer en de bands kunnen het onderling goed vinden. Prima gasten. De ene keer headlined INRI, de andere keer Katafalk.

Bij het thuispubliek in Groningen hebben jullie altijd veel succes. Welke zaal was het leukste om te spelen? Qua geluid en gezelligheid.

Coolste was denk ik toen we door God Dethroned uitgekozen waren als vaste support op hun 'Dutch Ravenous Tour'. Eén van de laatste optredens was in ons Groningen, in Vera. De zaal was bomvol en het publiek ging helemaal uit zijn dak, dat was echt geweldig! Verder mochten we al drie keer in de supercoole 013 spelen (thanks Tjerk!) en daar is het ook altijd prima toeven.

Door welke bands en muziek worden jullie geïnspireerd?

Als ik voor mezelf spreek: Ik ben opgegroeid met Iron Maiden, jaren '80 thrash, '90 death metal en ik volg de scene nog steeds. Nile en Darkane vind ik bijvoorbeeld ook gaaf. Alles hoor je wel een beetje terug in de muziek van Katafalk. Favorieten van mij zijn oude Slayer, Kreator, Dark Angel, Morbid Angel, Dismember, Dissection, Emperor, Arch Enemy etc.

Wat onderscheid Katafalk van andere metalbands?

Veel mensen vinden onze liveshows een erg sterk punt. We vinden optredens doen supergaaf en gaan helemaal uit ons dak. Het rock'n'roll gevoel zeg maar, dat vind ik erg belangrijk. Zweet, haar, adrenaline en plezier. Muzikaal lopen we geen trends na en doen gewoon ons eigen ding. Muziek moet uit je hart komen! Ik hou van muziek die je bij je strot grijpt, met opzwepende riffs en coole refreinen. Een nummer moet goed in elkaar zitten, met sterke melodielijnen en een goede structuur.

Hoe belangrijk is imago voor Katafalk? Gaat het alleen om spelen van goede muziek of is de show eromheen ook erg belangrijk?

Het begint met goede muziek want de show krijg je er niet bij als je de CD opzet natuurlijk! Uiteraard is de show ook belangrijk en zoals je uit de vorige vraag al op hebt kunnen maken staan we dus niet als een stelletje mietjes op het podium, haha! We zijn gewoon onszelf en doen ons ding.

band image


Ik heb vernomen dat jullie ook op de verzamel-Cd staan Grunn Metal Combined te horen zijn. Waarom dit initiatief en wat vinden jullie van de andere bands die te horen zijn op deze verzamel-cd?

Grun'n Metals Combined is een geweldig initiatief wat wij vanaf het begin af aan steunen. Het idee was om de plaatselijke metal-scene wat te promoten door als bands gezamenlijk festivals te organiseren, verzamel Cd's uit te brengen etc. Er lopen in Groningen en omstreken veel getalenteerde bands rond zoals Seizure, As It Burns, Winter Of Sin en Obtuse. GMC is inmiddels uitgegroeid tot een solide organisatie. Check http://go.to/metalscombined.

Wat is de slechtste Nederlandse band die je ooit op het podium gezien hebt? En wat is jullie favoriete Nederlandse band?

De slechtste band van Nederland? Hoop ik niet op een podium te zien, haha! Maar nou je het zegt, ik liep een keer over de Grote Markt in Groningen en tot mijn verbazing stond K-aotic op het balkon van Vindicat te balken. Dat was wel slecht ja.
Er zijn heel veel toffe Nederlandse bands. Ik vind Inhume bijvoorbeeld een superband, vooral live! En God Dethroned natuurlijk (haha, we zitten op Henri's label).

In 2001 hebben jullie een promo uitgebracht waarvan alle 800 exemplaren zijn verkocht. Je kunt dus stellen dat deze promo een aardig succes was. Is de muziek van deze promo te vergelijken met het nieuwe album?

Alle nummers van de promo zijn opnieuw opgenomen voor de CD. De promo klinkt alleen veeeel slechter omdat het een demo is, in 10 uur opgenomen én gemixed. Voor mensen die alleen de promo kennen en benieuwd zijn naar de rest van de muziek op 'Storm Of The Horde' kan ik zeggen dat het meer in de lijn ligt van het nummer "Birthmark 666" van de promo en minder grindcore-achtig. Niet minder bruut maar gevarieerder ten opzichte van de promo zeg maar.

Hebben jullie ook in 2003 weer veel optredens voor ons in petto? Ook plannen om in het buitenland te touren?

Zekers! Onze CD-presentatie houden we 15 februari in Simplon, Groningen met als support INRI en Monastery (CBI package). Gratis entree dus komt allen. Verder staan we op Noordschok, een groot jaarlijks metalfestival in het Noorden des Lands. We hopen ook wat andere festivals mee te pikken, zoals Stonehenge. Plannen voor buitenlandse tours waren er vorig jaar al maar die zijn tot tweemaal toe helaas in het water gevallen. Drie keer is scheepsrecht dus hopelijk gaat het dit jaar lukken!

band image


Hoe bevalt het label Cold Blood Industries? Zijn jullie er op vooruit gegaan? In welke opzichten?

We zijn er heel wat op vooruit gegaan, want voor het eerst in ons bestaan zijn we een "signed band" met alle voordelen vandien!
CBI brengt de CD wereldwijd uit (Europa, U.S., Canada), regelt reviews/interviews voor ons, promo's voor zalen etc.
Daarbij zit hun hoofdkantoor gewoon in mijn hometown Groningen en kan ik er gewoon binnenlopen in plaats van dingen over de telefoon of email te bespreken.

Hoe belangrijk vinden jullie teksten? En kun je ons wat meer vertellen over de teksten die te horen zijn op “Storm Of The Horde”? Wat inspireert je zoal?

De teksten op 'Storm Of The Horde' zijn geschreven door twee personen, namelijk Wokkel en Rodney. Wokkel schrijft vooral reality-teksten en Rodney's teksten zijn meer fictief, hoewel daar soms ook een diepere betekenis inzit. Wokkel is vooral geïnspireerd door het dagelijks leven en een terugkerend thema is een "fuck off" ten opzichte van de vaak bekrompen maatschappij. "Rise Now" en "Birthmark 666" van zijn hand zijn daarentegen wel weer fantasy-lyrics, net als Rodney's "Storm Of The Horde", "Succubus" en "Baptized In Fire". Zowel fantasy als reality lyrics kunnen cool zijn. Een metaltekst als "Storm Of The Horde" met een lekker meezing refrein is bijvoorbeeld te gek maar een nummer mag best een boodschap hebben.

Alweer nieuwe plannen en ideeën voor nieuw materiaal? Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?

We zijn alweer begonnen met schrijven en het zal gewoon weer een killer metalplaat worden! Geen trendy shit maar muziek uit het hart. De volgende CD wordt ook door CBI uitgebracht overigens.

Wat was het beste album van 2002? En welke de slechtste?

Telt "Wages Of Sin" (Arch Enemy) nog mee voor 2002? Dan die als beste!
Slechte platen moet je nooit kopen, er komt genoeg rotzooi uit.

Iets dat ik jullie niet hebt gevraagd maar wat je wel kwijt wil? Lucht je hart!

-Koopt allen onze CD 'Storm of The Horde'!
-Het nummer "Cannonfodder" kun je gratis downloaden van onze website www.katafalk.com!
-Ga ons live zien!
-Binnenkort hebben we ook gave shirts met de albumcover!
-Drink beer & bang your head!
-Support Metal!

Dank je voor het beantwoorden van de vragen en we hopen jullie weer snel op het podium te zien!

Jij ook bedankt voor het interview en Hail (& Kill) to Lords Of Metal! Later!

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>