Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Sjak

Naam: Sjak Roks

Sjak Muziek is voor Sjak geen hobby, maar een “way of life”! Na eerst in zijn tienerjaren liefhebber te zijn geweest van mainstream bands zoals Fleetwood Mac, Dire Straits, Talking Heads, Supertramp, Fisher Z, The Cure en Ultravox om er maar een paar te noemen werd hij voor het eerst geïnfecteerd met het heavy metal virus toen hij per ongeluk een goudkleurige dubbel-LP bij de Makro in de aanbieding had gekocht. Dat bleek het tijdloze live-document ‘Made In Japan’ van Deep Purple te zijn en de pure intensiteit en het muzikale meesterschap zorgde er voor dat zijn persoonlijke verzameling alles van deze Britse band en zijn opvolgers Rainbow, Whitesnake en (The Ian) Gillan (Band) ging bevatten. Toen in de begin jaren tachtig de New Wave Of British Heavy Metal zijn intrede deed was het hek helemaal van de dam en werden de releases van Raven, Saxon, Iron Maiden, Trespass, Jaguar, Diamond Head, Fist en vele anderen aan de snel groeiende verzameling toegevoegd.

Via een advertentie in het Nederlandse blad Aardschok kwam Sjak in contact met gelijkgestemde zielen, die zijn liefde voor het beluisteren en verzamelen van heavy metal deelden. Als gevolg hiervan werd Sjak een zeer actieve tape-trader en via dit circuit werd zijn wereldwijde “netwerk” behoorlijk uitgebreid. Dat leidde er toe dat Sjak in contact kwam met de redactie van het Belgische blad ‘Fanfare’, die naar uitbreiding van hun redactie op zoek waren. Sjak’s kennis van de scene, gecombineerd met adequate schrijverscapaciteiten (en vergeet zijn goede uiterlijk niet…) zorgden ervoor dat hij in 1991 het team versterkte en dat waren zijn eerste stappen in de heavy metal journalistiek. Na een aantal jaren besloot de helft van het Fanfare-team een nieuwe magazine op te richten en dat leidde tot de geboorte van het Mindview magazine. Sjak was zelf actief betrokken bij de eerste zes nummers, alvorens studie-verplichtingen hem noopten zijn medewerking te beëindigen. Na een pauze van vijf jaar besloot Sjak zijn eigen fanzine op te richten, genaamd ‘Metal Empire’, waarvan in totaal zes nummers zijn verschenen. In 2003 besloot Sjak toe te treden tot het illustere ‘Lords Of Metal’-gezelschap en heden ten dage doet Sjak dat nog steeds met heel veel plezier!

Sjak’s muzieksmaak is heel breed te noemen, maar hij heeft een duidelijke voorliefde voor de band Y&T, wiens ‘Earthshaker’ album hij betiteld als een waar meesterwerk dat nooit meer geëvenaard zal worden, maar ook female fronted metal (Delain, Epica, Within Tempation, Stream Of Passion, NIghtwish), US eighties metal (Dark Angel, Metal Church, Slayer, Flotsam And Jetsam, Exodus), melodieuze hardrock (Dokken, Fair Warning, Steelhouse Lane, Giant) en zelfs death metal (Obituary, Cannibal Corpse, Malevolent Creation, Death, Possessed) behoren tot zijn favoriete genres!

Sjak heeft ook nog een leven naast de muziek: hij is al sinds 1992 getrouwd met Astrid en samen hebben ze twee kinderen (een meisje genaamd Arantxa en een jongen die luistert naar de naam Rivelino). In het dagelijkse leven is Sjak Director Managed Services Nederland bij het Amerikaanse IT-bedrijf Ciber en probeert hij daarnaast talentvolle bands te promoten middels zijn management- en promotie-bedrijf ‘Metal Empire’. In de schaarse tijd die dan wellicht nog overschiet, houdt hij van films kijken en (veel) lezen.

Meest recente bijdragen