Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Het regent “supergroepen” in het rockgenre

Door: Richard V. op 2014-11-03

Dit jaar slaan beroemde muzikanten uit het hardrockgenre steeds vaker de handen ineen om een album op te nemen of zelfs een nieuwe groep te beginnen. Voor vrijwel alle betrokken individuen is het een kwestie van hernieuwde geldingsdrang, hang naar publiciteit of gewoon zin om met vrienden nieuwe muziek te creëren en te spelen. Bovendien zijn de heren in kwestie nog niet oud genoeg om de ganse dag achter de geraniums te gaan zitten of de hele dag te golfen. Eerder dit jaar betreurden we het uiteenvallen van Black Country Communion (met o.a. Glenn Hughes, Jason Bonham en Joe Bonamassa), maar met de komst van KXM (George Lynch, Doug Pinnick en Ray Luzier) kregen we er een meer dan uitstekende formatie voor terug. Maar er is meer, veel meer.

Red Storm Rider
Dit trio dat bestaat uit zanger-bassist Kelly Keeling (MSG, Trans-Siberian Orchestra), gitarist Vinnie Moore (UFO, Vicious Rumors) en drummer Scott Coogan (Lita Ford, Ace Frehley). Ze maken blues georiënteerde, klassieke hardrock zoals die veertig jaar geleden werd gemaakt door bands als Deep Purple, Mountain en Grand Funk Railroad. Denk Rainbow en Whitesnake en je hebt een aardig beeld van het muzikale spectrum. Het album is inmiddels uit via het Magna Carta label en telt elf nummers. Hieronder kun je de By The Rainbow’s End beluisteren.Rated X
Het nieuwe kwartet Rated X wordt gevormd door zanger Joe Lynn Turner (ex Rainbow, ex Deep Purple), drummer Carmine Appice (Vanilla Fudge, Cactus, Blue Murder), bassist Tony Franklin (Blue Murder, The Firm) en gitarist Karl Cochran (Ace Frehley). Net als Red Storm Rider klinkt dit gezelschap als een hardrockband uit de jaren zeventig maar dan met een moderne twist. Het gelijknamige debuut telt twaalf nummers en verschijnt op 11 november a.s. Hieronder kun je alvast een voorproefje luisteren.Revolution Saints
Deze week werd aangekondigd dat de samenwerking tussen Jack Blades (Nightranger), Doug Aldrich (Whitesnake, Burning Rain) en Deen Castronova (Journey, ex Wild Dogs) de naam Revolution Saints meekrijgt. Het debuut wordt in maart op het Frontiers label verwacht. Van alle formaties op deze pagina is dit misschien wel de band waarvan het meest verwacht mag worden. Doug Aldrich toonde op de laatste albums van Whitesnake en Burning Rain aan in topvorm te zijn en de laatste twee Nightranger schijven die grotendeels werden gecomponeerd door Jack Blades, liegen er ook niet om. Castronova is naast een uitstekende drummer ook een prima zanger, dus muzikaal en vocaal zit het bij deze revolutionairen wel goed.

Sweet-Lynch
Tot slot is er de samenwerking tussen George Lynch (Lynch Mob, Dokken, KXM) en Michael Sweet (Stryper) die vermoedelijk gewoon Sweet-Lynch gaat heten. Binnen de melodieuze rockwereld zingt al enige tijd het gerucht rond dat deze heren begin 2015 een fantastische schijf gaan afleveren. Op 9 september brachten de heren een eerste voorproefje uit via het nummer 'September', een ode aan de slachtoffers van die memorabele dag. Oordeel zelf:Van alle projecten moeten we maar afwachten of het een eenmalige samenwerking a la Them Crooked Vultures (Josh Homme, Dave Grohl, John Paul Jones) blijkt te zijn of echt een nieuwe band zoals Chickenfoot (Sammy Hagar, Joe Satriani, Michael Anthony en Chad Smith). In elk geval hebben liefhebbers van melodieuze rock genoeg om naar uit te kijken.

Richard V. schreef ook de volgende columns