Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Heart Of A Coward

In oktober 2015 deed ik naar aanleiding van de release van `Deliverance` een interview met zanger Jamie Graham. Inmiddels duurde maar liefst vier jaar tot een nieuw album verscheen van Heart Of A Coward. `The Disconnect` is inmiddels uit en valt zeker niet tegen. De belangrijkste echter is dat Jamie de band verlaten heeft en ze met Kaan Tasan een nieuwe frontman kregen. Leuk dus om deze ook eens aan te tand te voelen.

By: Koen W. | Archive under metalcore

Hallo Kaan, proficiat met jullie nieuwe album `The Disconnect`. Was het een moeilijke bevalling?
Ja nogal. Er zat op de hele band wat druk. Er was nogal veel om te doen,maar ik was blij toen het uitkwam.

Er zit vier jaar tussen voorganger `Deliverance` en `The Disconnect`. Ondertussen is er heel wat veranderd. Jamie Graham werd door jou vervangen. Ik weet niet of het hier door komt maar het geluid op jullie nieuwste langspeler klinkt heel wat steviger.
Het is normaal dat het geluid wat veranderd bij een nieuwe zanger. Jamie had een heel andere zangstijl. Hij was meer een death metalfan. Ik ben eerder hardcore gericht dus ik zing veel meer. Hoewel die stijlen verschillen, zitten we toch in hetzelfde vocale doelgebied. Ook instrumentaal is de band er vier jaar op verder gegaan. Er werden andere zaken uitgeprobeerd, en dan werd getracht dat te combineren met het zingen. Heart Of A Coward is een stevige band. Iedereen klinkt ook lekker kwaad. Er was veel frustratie en dat uit zich in agressieve muziek.

Was de auditie zwaar of kende de band je al?
Ik kende ze nog van toen ik nog bij mijn vorige band zat. We hebben toen nog een paar keer samen gespeeld. Ik werkte ook als tourmanager en chauffeur, maar het bleef een harde en open auditie. Er waren tweehonderd kandidaten. Er was me op voorhand al verteld dat het er eerlijk aan ging toegaan zonder vriendjespolitiek. Ik was al een fan van de band ervoor dus ik wilde er echt wel voor gaan. Ook voor het oudere werk dat ik niet ingezongen had. Ik moest dan drie live opnames doen. Daarna gaven ze me een 2,5 minuten durend nummer waar ze vocalen op wilden. Toen ik daarvan het resultaat hoorde, wist ik al dat het me ging lukken. Ook de rest van de band was eigenlijk al overtuigd toen ze die eerste demo hoorden. Ook met dat melodieuze refrein erin. Daarna moesten ik en nog een paar andere finalisten een set leren. Het proces duurde ongeveer zes maanden vooraleer ik definitief werd verkozen tot zanger. Het was dus zeker geen vriendendienst. Het ging er dus eerder stevig aan toe.

Hoe waren de eerste reacties van mensen toen ze je op het nummer `Collapse` voor het eerst hoorden?
`Collapse` is nogal een stevig nummer en niet gemakkelijk om te doen, maar uiteindelijk eindigde alles goed en waren mensen benieuwd naar de rest. Het nummer kreeg zelfs twee miljoen hits op YouTube.

In tegenstelling tot `Deliverance` zijn er nu heel wat minder keyboards te horen. Enkel op het eerste nummer `Drown In Ruin` hoor je er nog wat rondzoemen.
Ik ben er nogal zeker van dat er in de andere nummers ook synths aanwezig zijn, maar ze zitten meer verborgen. Het is dus niet alleen dat nummer hoor.

band image


Is er eigenlijk een concept of thema aanwezig op het album?
Zeker. Dat kwam toen ik de teksten schreef en pointers aangereikt kreeg van de anderen. We namen als thema iets dat ons het meest frustreerde. En dat is de huidige politieke situatie in de UK. Het gaat er helemaal niet goed. En dan is er nog Trump, Syria, Irak en het midden oosten. De essentie achter de albumtitel is dat het letterlijk disconnecting (loskoppelen) is. Het verschil tussen wat de mensen willen en wat de politiek doet. Het steeds groter wordende klassenverschil tussen rijk en arm. Mensen die zo bezig zijn met hun sociale media dat hun echte leven helemaal in de war zit.

`Deliverance` was toch wat de doorbraak voor Heart Of A Coward. Was er daardoor meer druk bij het maken van dit album?
Zeker. En dan nog eens met de nieuwe zanger erbij. Ook voor de rest van de band was het een belangrijk album. Er was de vraag of de band een blijver was. Dan heb je nog de mensen van Arising Empire en Nuclear Blast die achter je staan. Die geloven in je muziek. Dat is een extra steun maar je moet het ook kunnen bevestigen. Ik was dus heel trots op het resultaat. Ook de feedback is goed. Er zijn wel klagers maar dat is nu eenmaal. Het is een nieuw tijdperk voor de band en we moeten blijven vooruitgaan.

Zoals je al zei verhuisde de band van Century Media naar Arising Records. Waren de condities daar zoveel beter?
Het contract met Century Media was klaar. Er was zeker geen probleem. Er werd enkel naar een nieuw label gezocht. Eventueel zou het in eigen beheer kunnen gebeuren, maar tijdens een show in Londen vorig jaar kwam er iemand van Nuclear Blast kijken. Zij waren direct overtuigd van ons kunnen.

Net zoals ervoor deed Justin Hill de opnames en Will Putney de mix en mastering. Veranderden ze nog veel aan het eindgeluid?
Will deed de mix en de mastering. Hij gaf er een moderne en agressieve draai aan. Justin Hill zat in de band Sikth en ik was grote fan van hem. De band is het ondertussen al gewoon om met hem te werken. Hij kwam met leuke en goede inbreng. Ook inzake de zangpartijen. Hij mag dus gerust beschouwd worden als een extra lid. Hij kon echt het beste uit ons krijgen.

Elke show die de band doet in de UK is uitverkocht. Hoe voelt dat voor jou?
Ik heb al dertien shows gespeeld. Zoveel is dat niet. De eerste show was in Londen vorig jaar. Ik was toen echt wel nerveus. Maar vanaf ik op het podium kwam en ik mijn eerste schreeuw door de micro joeg, was dat over. Techniek en oefening zijn wel belangrijk. Ik kon dus wel terugvallen op mijn ervaring. Hopelijk komen we ook nog naar Europa. We zijn al aan het kijken om dat eind dit jaar te doen. Als headliner of support kan ik nog niet zeggen. De onderhandelingen zijn nog volop bezig.

Bedankt alleszins voor je tijd en voor dit interview. Nog veel geluk met de band.
Bedankt voor de steun. Het album komt uit op zeven juni 2019 via Arising Empire en Nuclear Blast. Niet vergeten. En hopelijk ergens tot eind dit jaar.

<< previous next >>